El president del govern espa-nyol, Mariano Rajoy, va abonar ahir que hi pugui haver una Europa de diverses velocitats en assegurar que Espanya està disposada a «anar més enllà» en la integració europea «amb tots aquells que vulguin seguir en la integració».

Rajoy va llançar aquest missatge en la compareixença que va protagonitzar amb el president francès, François Hollande; la cancellera alemanya, Angela Merkel; i el primer ministre italià, Paolo Gentiloni, amb motiu de la cimera a quatre celebrada al palau de Versalles per analitzar el futur de la UE després del Brexit.

El cap de l'Executiu espanyol, que va subratllar que desitja més i millor integració europea, va coincidir amb Hollande, Merkel i Gentiloni en la possibilitat d'aquesta Europa amb cooperacions reforçades per part de diversos països. Es tracta de la primera ocasió en què Rajoy ha mostrat tan clarament el seu suport a aquesta opció d'una Europa de diverses velocitats.

Ho va fer després de destacar que entre les alternatives sobre el futur de la UE que planteja el Llibre Blanc presentat per la Comissió Europea li agrada la que aposta «per més i per millor integració». «Crec que en aquest moment Europa ha de mirar lluny, perquè quan ho ha fet és quan ha viscut els millors moments de la seva història», va assenyalar. Però a continuació va mostrar el seu suport al que havien expressat en les seves intervencions prèvies Hollande i Merkel -i posteriorment Gentiloni- en defensa d'una Europa amb més d'una velocitat.

«Estic d'acord amb el que acabem de sentir aquí. Espanya està disposada a anar més enllà en la integració amb tots aquells que vulguin seguir en la integració», va remarcar el cap de l'executiu espanyol. Rajoy va destacar que la UE té molts reptes i incerteses al davant i es tracta de donar-hi resposta amb missatges clars que considera que han de transmetre a la cimera europea de Roma del 25 de març, per commemorar el 60 aniversari de la signatura dels tractats que van donar origen a la Unió Europea.

Per aquest motiu, creu que s'ha de destacar que la Unió «és una història d'èxit», que la prioritat ha de ser la d'atendre amb més intensitat i eficàcia els problemes dels ciutadans i que cal avançar en la integració europea.