El candidat conservador a la presidència francesa, François Fillon, va rebre el 2013 de l'empresari Marc Ladreit de Lacharrière un préstec sense interessos de 50.000 euros que no va declarar, segons el setmanari satíric Le Canard Enchaîné. Ladreit de Lachar-rière és un home de negocis proper al líder de la dreta i propietari de la revista literària La Revue des Deux Mondes, en la qual la dona de Fillon, Penelope, va estar contractada com a col·laboradora.

La nova informació sobre l'aspirant presidencial va arribar l'endemà que la cúpula del seu partit li mostrés el suport unànime malgrat la seva probable imputació i que el candidat que s'apuntava per substituir-lo, Alain Juppé, reiterés la seva negativa a reemplaçar-lo.

El lletrat Antonin Lévy, que representa Fillon davant els jutges d'instrucció que l'investiguen per suposada malversació de fons, va assenyalar que el préstec «va ser reemborsat íntegrament» i que els investigadors ho saben. La publicació va indicar que aquesta quantitat va ser oferta «sense data límit de devolució», i va aclarir que l'actual candidat no la va incloure en la declaració del seu patrimoni davant l'Alta Autoritat per a la Transparència de la Política.

Le Canard Enchaîné va recordar que càrrecs públics com Patrick Balkany o Serge Dassault han estat condemnats en el passat per aquest tipus d'«oblits». L'empresari del qual va rebre el préstec va ser cridat recentment a declarar en el marc de la investigació oberta contra Fillon pels suposats llocs de treball falsos.

Ladreit de Lacharrière va contractar Penelope Fillon entre maig del 2012 i desembre del 2013 per 5.000 euros bruts al mes, però segons el llavors director de la revista, Michel Crépu, la dona només va fer dues crítiques literàries. Els agents sospiten que la contractació va poder ser un favor després de rebre la Gran Creu de l'orde nacional de la Legió d'Honor a instàncies de Fillon.