La consellera de Presidència, Neus Munté, va recalcar ahir que el referèndum és «irrenunciable» i va avançar que el vicepresident, Oriol Junqueras, obrirà negociacions amb la CUP per trobar una resposta consensuada al dictamen del Consell de Garanties Estatutàries (CGE).

En la roda de premsa posterior a la reunió de l'executiu català, la portaveu no va concretar no obstant això si el Govern vol modificar la disposició addicional que va declarar inconstitucional el CGE, que és un òrgan consultiu, i ho va deixar en mans d'una negociació amb la CUP, que va dir que conduirà Junqueras.

Munté va considerar, això no obstant, que «instruments» com els pressupostos que serveixen per arribar al «compromís nítid, clar i explícit del referèndum» no tenen per què «córrer cap perill».

Així va respondre a l'advertència de la CUP que podrien perillar els pressupostos si es modifiqués la disposició addicional que va impugnar el CGE, davant la qual cosa Munté va insistir que aquest article «no altera en absolut» l'«objectiu irrenunciable» del referèndum.

Va afirmar que el Govern «valora i respecta» el CGE i va remarcar que el fet que els seus dictàmens no siguin vinculants «no vol dir que no ho analitzem i estudiem» abans de prendre una decisió. I en ser preguntada per si seria greu que no fessin cas al CGE, va respondre que «políticament seria greu» que el Govern es «desviés» del compromís del referèndum.

La consellera va asseverar que no hi ha encara una posició sobre si cal modificar o no la disposició impugnada perquè sorgirà de la negociació entre Junts pel Sí i la CUP de forma «prevalent», sense descartar que es pugui incloure Catalunya Sí que es pot, ja que defensen també el dret a decidir.

«Estem convençuts que ens posarem d'acord en la via més segura i més efectiva», va augurar Munté, que va subratllar que «el lògic», per una qüestió de «continuïtat», és que sigui Junqueras qui capitanegi les negociacions ja que va portar a terme les converses per als Pressupostos.

Encara que va deixar clar que, sobre aquest assumpte, hi haurà una posició «del Govern en el seu conjunt», per descartar així diferències entre el president Carles Puigdemont (PDeCAT) i el vicepresident Oriol Junqueras (ERC).

Per la seva banda, la CUP «no s'imagina» que JxS vulgui canviar la disposició addicional dels Pressupostos que preveu el referèndum i que va ser acordada amb el seu grup, i més quan, segons el diputat Albert Botran, «és previsible» que el Tribunal Constitucional (TC) «la suspendrà igualment». «Reafirmem -va indicar Albert Botran en una roda de premsa- que no hi ha cap necessitat de modificar la disposició addicional sobre el referèndum, encara que el Consell de Garanties hagi emès un dictamen en el qual considera que no s'ajusta a la Constitució i a l'Estatut.

«Aquest consell basa el seu dictamen en sentències del TC, i en particular, en la que va retallar l'Estatut del 2010 per la qual interpretava que organitzar referèndums és una competència estatal», va constatar Botran.

En conseqüència, va afegir, «i ja que el Consell de Garanties és un òrgan que vetlla pel compliment d'un Estatut no votat pel poble català, considerem que tenim la legitimitat per no acatar-ho, ni tampoc acatem les prohibicions injustes que es desprenen de les sentències del TC».