L'expresident del Palau de la Música Fèlix Millet, primer, i la que en va ser directora financera, Gemma Montull, han admès aquest dimecres davant del jutge que la constructora Ferrovial va pagar comissions il·legals per l'adjudicació d'obra pública a Convergència (CDC) a través de l'entitat cultural, tot i que han dit que desconeixen si alts càrrecs del partit estaven al corrent d'aquesta trama.

Millet ha estat el primer dels acusats del judici del Cas Palau que ha declarat davant la sala de l'Audiència de Barcelona que jutja el cas, en un interrogatori en el qual només ha acceptat respondre les preguntes del fiscal i de la seva defensa.

Accepta que va carregar despeses pròpies a l'entitat

En principi, Millet ha admès que va carregar al Palau de la Música despeses particulars, des d'obres a les seves cases o viatges fins als casaments de les seves filles, però ha cenyit el desviament de fons a la carta de confessió que va remetre al jutge el 2009, quan va reconèixer haver-se quedat prop de 3 milions de l'entitat cultural.

Intermediari entre Ferrovial i CDC

Més enllà d'aquesta confessió, el saquejador confés del Palau de la Música ha reconegut que va servir d'intermediari per al pagament de comissions il·legals de Ferrovial a CDC a canvi de l'adjudicació d'obra pública, comissions que afirma s'emmascaraven sota els "patrocinis" que la constructora donava a l'entitat cultural. Segons Fèlix Millet, les comissions il·legals, que van durar «molts anys» sense precisar quants, es lliuraven en mà al propi edifici del Palau de la Música almenys a l'extresorer de CDC ja difunt Carles Torrent, a qui després va succeir Daniel Osàcar.

Un 2,5% per a Convergència, un 1% per a Millet i un 0,5% per a Montull

Millet ha reconegut que les comissions lliurades per la constructora Ferrovial se les repartia amb CDC, que es quedava amb un 2,5% de les comissions mentre els exresponsables del Palau es quedaven un altre 1,5%: un 1% per a ell i la resta per a la seva mà dreta Jordi Montull. «Ferrovial em donava els diners, jo els passava a Convergència, però no sé el mètode», ha insistit després de subratllar que ell "no entrava" en si les comissions eren pagaments "per al metro de no sé què o la torre de no sé on".

Millet, el cap «suprem»

«Tots complíem ordres», s'ha escudat Gemma Montull al seu torn, quan ha remarcat que «Millet era el cap suprem, més que suprem», i que «ningú no qüestionava el que volia i deia». També ha recordat que Millet era «una persona honorable» que era atès «per tothom i totes les personalitats» i que, en aquest sentit, «ningú el qüestionava gens ni mica, res de res».

El Daniel que figura als documents és l'extresorer de CDC

El fiscal anticorrupció Emilio Sánchez-Ulled ha mostrat a Montull un quadre comptable intervingut durant el registre policial al Palau de la Música, en què apareixen consignades diverses quantitats de diners sota els epígrafs "Cobrament Ferrovial", "Pagament a Daniel", "Cobrament GPO" i "Cobrament Fundació". Montull ha reconegut que el "Daniel" que apareix en aquest tipus de quadres és Daniel Osàcar, el llavors tresorer de Convergència, que afronta una petició de set anys i mig de presó per aquest cas.