El President de la Generalitat, Carles Puigdemont, va garantir ahir, durant la sessió de control del ple del Parlament, que es «trobarà la manera» de complir el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries (CGE) sobre els pressupostos «respectant escrupolosament» l'Estatut de Catalunya. Amb tot, també va voler deixar clar que els comptes que s'aprovaran «aniran en el sentit que ha votat el Parlament», refermant així que es garantirà la celebració del referèndum igualment. Davant les crítiques de l'oposició pel dictamen del CGE i per la reforma del reglament del Parlament que impulsa JxS, Puigdemont va demanar «acabar» aquest discurs i va reivindicar que «no s'està incomplint la llei» en cap de les dues tramitacions.

La sessió de control al President va donar peu que Puigdemont s'hagués de pronunciar de nou sobre els plans del Govern per afrontar el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries que qüestiona la disposició addicional que parla del referèndum però avala la partida pressupostària que l'hauria de finançar. En aquest sentit, el President va interpretar que l'òrgan consultiu «ha qüestionat la poesia, però ha avalat tota la prosa». «No ho perdem de vista perquè ve el moment de prendre decisions clares i amb el que ha aprovat el Parlament», va dir, en referència amb la necessitat de tirar endavant la celebració del referèndum.

En aquest sentit, va remarcar que els pressupostos que previsiblement es tiraran endavant en unes setmanes, «aniran en sentit del que va votar el Parlament»i es garantirà, doncs, la celebració del referèndum. Malgrat això, però, va matisar que es farà sense faltar a la legalitat ni a les directrius del CGE.

«Estarà d'acord amb el que diu el Parlament i complirà escrupolosament l'Estatut de Catalunya», va dir, tot afegint que des del Govern i els grups que li donen suport «es trobarà la manera de complir exactament el que recomana» l'òrgan consultiu, «salvant-ne la prosa». Així mateix, va retreure que «no tothom pot dir el mateix», fent així referència a les lleis i normatives de l'Estat que s'han tirat endavant amb un dictamen contrari del CGE i, en canvi, l'alt grau de compliment de les recomanacions que assegura que té el Govern a les seves lleis.

En la rèplica a l'oposició, Puigdemont va assegurar que totes les tramitacions plantejades s'estan fent «de forma perfectament legal i formal».

Referint-se al PP, Puigdemont va dir que «per a vostès el problema no és la tramitació en lectura única, és la tramitació, no la lectura única. Ara, els que es queixaven de l'hàmster a la roda, es queixen que l'hàmster hagi sortit de la roda i busqui altres camins», va sentenciar el President.

«En què incomplim la llei en la tramitació del pressupost?», es va preguntar Puigdemont; «en res. En què incomplim la llei quan es proposa la reforma del reglament del Parlament? En res. Ja n'hi ha prou de pensar que la llei només és bona quan l'apliquen vostès i no quan ho fan els independentistes, i prou d'aquesta llei de dues velocitats», va concloure.