El president del Govern, Mariano Rajoy, i el líder de Ciutadans, Albert Rivera, van mantenir ahir el primer pols «cara a cara» pel compliment de la creació d'una comissió d'investigació sobre el presumpte finançament irregular del PP, partit que ara suggereix portar-la al Senat.

Una idea que ha deixat caure el mateix Rajoy durant la sessió de control quan responia a Rivera i que aquest, després, va rebutjar de ple en qualificar-la de «broma de mal gust».

Va avançar, a més, que estan ultimant amb el PSOE i Podem la creació d'aquesta comissió, que podria registrar-se en unes hores, i, per tant, vulgui o no vulgui el PP, es posarà en marxa. De la proposta de portar la comissió al Senat, la direcció del PP va explicar que es tracta d'una proposta que «està sobre la taula», tot i que no vol dir que la portin finalment a terme.

Tanmateix, si Cs segueix amb l'obstinació de tirar endavant la fiscalització de la situació financera del PP amb el suport d'altres forces, el Partit Popular -han deixat clar les mateixes fonts- es reserva el dret de promoure una altra comissió al Senat per arribar al fons del finançament de totes les formacions.

I ho plantegen així, van asse-nyalar, agafant-se al fet que en el document que PP i Cs van signar amb sis condicions prèvies a la negociació de la investidura de Rajoy, entre elles aquesta comissió, només s'especifica que serà una comissió parlamentària, sense concretar en quina Cambra podria fer-se. De la mateixa manera, justifiquen que la investigació s'obri a totes les formacions, i no només al partit del govern, perquè en el document del pacte s'estableix la creació d'una comissió sobre el finançament dels populars, «però no exclusivament del PP».

En tot cas, el PP també argumenta, com va fer Rajoy ahir, que en la comissió de Qualitat Democràtica ha arrencat una subcomissió que ja està investigant la gestió financera de totes les forces polítiques. Malgrat assegurar que està obert a parlar amb Rivera d'aquest assumpte i de tot el que vulgui sobre el pacte, va advertir el líder de la formació taronja que si es mira «massa» al passat, pot passar el que li va passar a l'esposa de Lot, que es va convertir en «estàtua de sal». El debat que van mantenir va ser tens i es va veure que a Rajoy no li va agradar gens que Rivera, qui fins i tot va fer el gest des del seu escó de barrut al president, l'acusés d'incomplir la seva paraula.

Rivera va dir que Ciutadans, en canvi, va complir el compromís de donar-li suport perquè fos investit president, malgrat que, segons va recordar Rivera, no li va ser fàcil fer-ho.

Tant Rajoy com Rivera van reconèixer que el pacte d'agost va avançant, però en el que no estan gens d'acord és en el que té a veure amb la corrupció, ja que per a Rivera es produeix una aturada total quan es tracta de fer realitat algunes de les mesures que tenen a veure amb la regeneració.

Rajoy va remarcar que ell no va dir que no complirien cap dels 150 punts de l'acord, però sí que el va avisar que cal mirar al futur i seguir parlant d'altres coses importants com la dependència, les pensions o els estibadors, al·ludint indirectament al rebuig de Cs a convalidar la reforma de l'estiba si no hi ha una sortida negociada.

Temes que «sens dubte importen el conjunt dels ciutadans», va dir el líder del PP, que va subratllar la idea que el positiu seria mirar cap al futur.