El conseller d´Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, defensa en una entrevista publicada aquest dijous al diari italià ´la Repubblica´ que Catalunya celebrarà un referèndum d´independència "encara que Madrid no vulgui". Segons el conseller, la Generalitat té "poques esperances" d´arribar a un acord amb el govern espanyol pel referèndum però ha fet a l´executiu de Rajoy una "última oferta". "Hem dit, seiem a la taula i discutim-ne junts", explica Romeva al rotatiu italià, recordant que Catalunya està disposada a parlar de "tot", incloses "la data i la formulació de la pregunta referendaria".

A l´entrevista, que ´la Repubblica´ ha publicat tant en la seva versió digital com en paper, Romeva assegura que el Tribunal Constitucional no té la "confiança" del govern català perquè "les seves sentències són ideològiques". "No es tracta d´una qüestió legal, el Tribunal s´oposa a tot allò que va en contra dels interessos de qui està al govern de l´Estat en aquest moment", afirma el conseller d´Afers Exteriors.

Romeva també recorda que "Europa no pot tancar els ulls sobre Espanya", on hi ha, des del seu punt de vista, "un problema de credibilitat democràtica". "Un Estat de la Unió prefereix la persecució judicial d´una voluntat legítima com la nostra abans que la via del diàleg", lamenta el conseller. Per Romeva, si bé ara és "normal" que Europa "prefereixi conservar l´estatus quo", a la UE no hi ha rebuig al referèndum. "Ningú a Europa ha dit que no podem votar. A Escòcia ha succeït", recorda.

El conseller d´Afers Exteriors va ser dilluns a Roma per presentar l´exposició ´Catalogna Bombardata´. Durant la seva estada a Itàlia, el diputat del Partit Democràtic Marco Miccoli va assegurar en declaracions a l´ACN que la judicialització del procés català "no resol el problema" sinó que "simplement l´ajorna". "És necessari arribar a un acord que satisfaci les exigències de l´estat espanyol però sobretot les exigències dels catalans", va dir.