El Consell d'Europa va renyar formalment l'estat espanyol per la reforma del TC amb què el govern amb majoria absoluta de Rajoy va dotar l'òrgan de la capacitat de sancionar i, fins i tot, destituir càrrecs electes si incomplien sentències de l'Alt Tribunal. En un informe de la Comissió de Venècia -organisme consultiu del Consell d'Europa per afavorir la democràcia des de l'ordenament jurídic-, la institució va rebutjar la darrera reforma que ha atorgat les atribucions sancionadores.

L'informe complet es farà públic demà, però ahir el Consell ja va emetre una nota que en detalla els punts principals, entre els quals hi ha el que reclama al govern que reconsideri la reforma i que la millori per fer que el Constitucional sigui un «àrbitre neutral», una característica que l'organisme europeu considera danyada per les modificacions impulsades per Rajoy.

La nota emesa ahir per la Comissió de Venècia presenta el Consell d'Europa com un actor molt crític amb la reforma del Tribunal Constitucional. D'entrada, amb l'objectiu d'esvair dubtes sobre l'autoritat de l'Alt Tribunal, deixa clar que les decisions «dels tribunals constitucionals tenen un caràcter definitiu i vinculant» i que han de ser respectades «per tots els organismes públics i particulars». Així, remarca que fer cas omís de les instruccions del TC «és equivalent a vulnerar la Constitució». «Quan un representant públic es nega a executar una sentència del Tribunal Constitucional, viola els principis de l'estat de dret, la separació de poders i la lleial cooperació dels òrgans de l'estat», afirma la nota. És per això que la Comissió considera que les mesures «per fer complir aquestes sentències són, per tant, legítimes». El que ja no té tan clar l'informe és «en quin grau les mesures adoptades són un mitjà adequat per aconseguir aquest legítim objectiu». En aquest sentit, es compara la reforma del TC de Rajoy amb la resta d'atribucions de corts judicials semblants, i es considera que atorgar al tribunal la responsabilitat de fer complir les seves sentències concedint-li capacitat penal i sancionadora «és una excepció» a Europa.

El govern hi veu un «aval»

Per la seva banda, com que la Comissió reconeix la legalitat de la mesura, per bé que dubta que afavoreixi la separació de poders, el govern espanyol considera que el Consell d'Europa ha emès un «informe favorable» sobre la reforma del Tribunal Constitucional i que n'«avala» la reforma. L'executiu recorda que el nou ordenament segueix el model d'estats de la UE com ara Àustria.

Ahir, a més, l'ACN va poder saber de fonts coneixedores de la gestació de l'informe que el govern espanyol hauria pressionat el Consell d'Europa per tal de minimitzar el to desfavorable de l'escrit final.