El Japó, el país més preparat davant els tremolors de la Terra, té encara una assignatura pendent. El gran terratrèmol del qual es complien ahir sis anys va revelar un risc ocult: la vulnerabilitat de les centrals nuclears, exemplificada en el greu accident de Fukushima. Un desastre d'aquestes característiques «no passa gaire sovint, però un cop colpeja, fa mal a tota la societat», explica Yasushi Ikebe, investigador principal del departament de comunicació de la ciència del Miraikan (Museu de la Ciència Emergent i la Innovació) de Tòquio.

L'11 de març del 2011, un devastador terratrèmol d'una magnitud de gairebé 9 en l'escala Richter, a 130 quilòmetres de les costes nipones, i un tsunami posterior van posar fi a la vida de més de 18.000 persones i van originar l'encara preocupant crisi nuclear de Fukushima. Malgrat l'altíssima xifra de víctimes, «el Japó és el país més preparat del món per a la gestió de desastres naturals» a causa del fet que la freqüència amb què hi passen «ha fet conscient la societat japonesa de la necessitat d'invertir per mitigar-ne els efectes», argumenta Francisco Javier Jiménez-Espejo, geòleg espanyol resident al Japó.

Menys del 10 % dels morts el 2011 ho van ser a causa del terratrèmol -la resta va morir per ofec-, una proporció molt inferior a la del gran terratrèmol de Kobe -ciutat costanera a l'oest del Japó- el 1995, quan el 80 % de les víctimes van morir sota els enderrocs. Amb la lliçó de construir edificis a prova de terratrèmols ben apresa, la clau rau ara a plantejar noves mesures que tractin de mitigar un altre tipus de riscos, com ara la vulnerabilitat de les centrals nuclears. Coincidint amb l'aniversari del terratrèmol del 2011, el museu Miraikan engega cada març l'exhibició Lliçó #3.11 - Lliçons apreses, que busca mantenir viu el desastre en la memòria dels japonesos. «Volem que recordin aquest incident, recalcar que Fukushima no s'ha acabat, que continua i que suposa moltes dificultats», afegeix Ikebe. L'investigador es refereix així a l'accident nuclear de Fukushima -el més greu des del de Txernòbil (Ucraïna) el 1986-, els reactors del qual van quedar greument danyats després del terratrèmol i el tsunami, i que a hores d'ara encara manté 40.000 persones desplaçades.

«Si bé [la radiació]està controlada a les zones terrestres i de cultius, la gestió de les aigües contaminades segueix sent un problema», explica Jiménez-Espejo. La mostra del Miraikan busca revisar la diferents formes de generar energia, i aposta per les renovables, que s'han anat introduint al Japó des del terratrèmol.

Simulacre a Reus

En el sisè aniversari de Fukushima, diversos grups ecologistes catalans van organitzar ahir un simulacre d'emergència nuclear a Reus per conscienciar sobre el perill que representen les centrals. Els organitzadors creuen que la reobertura de Garoña no es produirà i que servirà per cobrar indemnitzacions milionàries.