El president de Turquia, l'islamista Recep Tayyip Erdogan, va qualificar Holanda de «república bananera» i d'aplicar una política «feixista» i va dir que el país europeu «pagarà un preu» per haver impedit un míting polític de dos ministres turcs a Rotterdam a favor del sí al referèndum constitucional per reforçar Erdogan. En un discurs davant els seus seguidors a la ciutat de Kocaeli, a l'est de Turquia, el president turc va dubtar que es puguin normalitzar aviat les relacions entre els dos països, membres de l'OTAN.

«Què voleu arreglar? Encara no heu pagat el preu, abans haureu de pagar la factura», va assenyalar Erdogan, impulsor d'una reforma constitucional per crear un sistema presidencialista de govern al país. Segons Erdogan, Holanda «no s'ha comportat com un estat de dret membre de la UE» i va demanar sancions a la comunitat internacional. Es referia a la decisió de l'executiu holandès de prohibir l'aterratge de l'avió amb el ministre d'Exteriors, Mevlut Çavusoglu, i d'expulsar posteriorment la ministra d'Assumptes Familiars, Fatma Betül Sayan. Els ministres volien parlar al recinte del consolat turc a Rotterdam davant un grup de turcs residents a Holanda, cosa que el govern neerlandès va prohibir per «raons de seguretat».

Rotterdam es va despertar amb relativa tranquil·litat i visibles danys materials als carrers després dels disturbis registrats de matinada entre la policia i els manifestants turcs prop del consolat de Turquia.

La policia, que va utilitzar canons d'aigua per dispersar els manifestants, va assegurar que almenys 12 persones van ser detingudes per «violència pública» i per «desobeir les autoritats». També va afegir que un agent va resultar ferit. A la plaça 1940, a uns metres del consolat turc, s'hi apreciava notables danys materials.