L'expresident de la Generalitat, Artur Mas, va denunciar ahir, després de conèixer la seva condemna i la de les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau pel 9-N, que a l'Estat espanyol «la llei no és igual per a tothom». Per a Mas, la decisió del tribunal demostra que a Espanya «es persegueix la gent per les seves idees», tenint en compte que el govern de l'Estat «s'ha fet un tip d'incomplir sentències del TC i mai ha passat res», i en canvi ara a ells els condemnen per defensar «unes idees que no els agraden». En aquest sentit, va anunciar que recorreran la sentència davant el Tribunal Suprem, però va admetre que no té gaire confiança que la decisió del TSJC sigui rectificada. Per això té «l'esperança» posada en la justícia europea, a la qual acudiran si es ratifica la condemna al Suprem.

Mas, Ortega i Rigau van voler comparèixer junts poc després de conèixer-se la sentència del TSJC. «Ho tornaríem a fer exactament igual, no ens en penedim, perquè som demòcrates». Amb aquestes paraules, Mas va començar la seva intervenció, per deixar clar que la condemna del TSJC no fa que els seus plantejaments respecte del 9-N hagin canviat. Tot i així, com que tant ell com Rigau i Ortega mantenen «una disconformitat plena» amb la sentència, van anunciar que en breu presentaran recurs davant el Tribunal Suprem i va avisar que tots tres arribaran «fins a les últimes conseqüències» i recorreran als tribunals europeus, on, segons Mas, sí que tenen dipositades «més esperances». «Això no acaba en un estat espanyol amb la democràcia amputada, sinó que acaba a Estrasburg», va dir, tot afegint que portar el cas a Europa els permetrà «fer entendre a tot arreu què està passant a Espanya».

Però Mas no es resigna amb la sentència, i va denunciar les condicions amb les quals creu que ha acabat condemnat. Ara sentireu moltes versions per dir que tothom és igual davant la llei. Mentida i completament fals», va sentenciar contundent. I és que Mas va recordar que «el govern espanyol s'ha fet un tip de desobeir sentències del Tribunal Constitucional i no ha passat res, ni tan sols es tramiten els recursos», mentre que a ells tres se'ls «condemna per desobeir el TC». L'expresident, en aquest sentit, té una altra interpretació dels motius pels quals han acabat sentenciats així pel TSJC. «Tenim aquesta condemna per defensar unes determinades idees que no agraden. Ja sé que diran que m'he begut l'enteniment, però a l'Estat espanyol es persegueix la gent per les seves idees. I aquestes idees que tenim no només no agraden, sinó que es combaten per terra, mar i aire», va denunciar.

Acatar la sentència i ser candidat

El que no va voler fer Mas és dir que no acatarà la sentència. «En aquest moment estem sota la jurisdicció espanyola. Mentre estiguem sota l'Estat espanyol, complirem els tràmits per arribar on volem, que és a Europa. I si arribem a la nostra sobirania, estarem sota jurisdicció catalana i complirem la legalitat catalana», va comentar. Lligat amb això, l'expresident va voler remarcar que, a causa de la condemna, queda apartada la possibilitat que ell sigui candidat del PDeCAT a unes eleccions. Amb tot, va voler matisar. «Segons la legislació espanyola, no seré candidat», va dir.

Mas va voler adreçar-se al Govern, a la majoria sobiranista del Parlament i als ciutadans independentistes per demanar-los «fermesa i determinació». «No us deixeu impressionar per la sentència. Sabíem que ens endinsàvem en un terreny desconegut i arriscat, no només amb declaracions i crítiques, també en l'àmbit personal, i no vam defugir-ho mai perquè vam voler estar dignament a l'alçada del que el poble volia que féssim», va sentenciar.

Mas també va voler remarcar la importància de continuar demanant el referèndum, i va voler contraposar la seva condemna amb la voluntat anunciada pel govern d'Escòcia de tornar a convocar un referèndum entre el 2018 i el 2019. «És la doble imatge d'avui. Brutal! Aquesta és la comparació entre la democràcia de qualitat al Regne Unit i la democràcia de fireta de l'Estat espanyol. I ho dic amb molta tristesa», va comentar.

Ortega no se sent condemnada

Per la seva part, l'exvicepresidenta i exconsellera de Governació, Joana Ortega, va assegurar sentir «tristesa» després de conèixer la sentència, però també «orgull per haver escoltat la gent». «Per tant, ho tornaríem a fer», va afegir, tot retraient a l'Estat que «l'única resposta que ha donat a la gent que va participar al 9-N és la inhabilitació i la condemna».

Tot preguntant-se si una sentència com aquesta «realment enforteix la qualitat democràtica», Ortega va ser contundent i va interpretar la decisió del TSJC a escala personal. «Jo no em sento condemnada, i m'hauria preocupat molt més que m'inhabilités el meu poble en lloc d'un tribunal».

Un avís al poble

Per la seva part, l'exconsellera d'Ensenyament, Irene Rigau, va interpretar la sentència com «una condemna per a nosaltres tres i un avís que han volgut donar al poble de Catalunya». «Ens diuen que hem fallat al TC. Nosaltres tenim molt clar que a qui no podem fallar és a la nostra nació», va afegir.

Mas, Ortega i Rigau van comparèixer acompanyats del President de la Generalitat, Carles Puigdemont; la consellera de la Presidència i vicepresidenta del PDeCAT, Neus Munté; els coordinadors del partit, Marta Pascal i David Bonvehí; el president del grup de JxS, Jordi Turull; el diputat al Congrés Francesc Homs, i altres membres de la direcció de la formació.