La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, ha qualificat aquest dimarts de "malèvola" la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) arran de la consulta sobiranista del 9N, que segons el seu parer denota "fòbia i pànic" a la democràcia.

El Consell Executiu, presidit per Carles Puigdemont, ha analitzat avui la sentència d'inhabilitació contra l'expresident català Artur Mas i les exconselleres Irene Rigau i Joana Ortega.

En la roda de premsa posterior, Munté, que ha lluït una xapa amb la imatge d'una urna i el lema de "Ho tornaria fer", ha manifestat la "disconformitat" davant una sentència que és "malèvola perquè han estat jutjats per haver posat les urnes el 2014".

En aquest sentit, Munté creu que el TSJC el que fa amb la seva sentència és "condemnar 2,3 milions de persones", que són les que van participar en la consulta sobiranista segons els seus organitzadors.

Per a Munté, la sentència denota "fòbia i pànic" de l'Estat a la democràcia i, en aquest sentit, ha subratllat que el Govern "compta" amb els tres condemnats ja que són "els millors expositors" per explicar "en primera persona com de fràgil és la democràcia a nivell de l'Estat espanyol".

En aquest sentit, Munté ha apuntat que el Govern col·laborarà amb els tres condemnats perquè difonguin el procés sobiranista a l'estranger, encara que de moment no s'ha dissenyat cap "opció concreta". "Però volem continuar comptant amb ells, ens tenen al costat", ha afegit.

La portaveu del Govern ha manifestat el "suport incondicional" de l'executiu català als tres condemnats i, en ser preguntada per si Rigau hauria de deixar l'escó del Parlament si el Suprem li confirma la pena, ha expressat "suport absolut a l'estratègia" que mantingui la condemnada.

Però ha recordat que el pla dels tres processats és "arribar fins al final" i això vol dir, ha recalcat, esgotar la via judicial espanyola i anar fins als tribunals europeus.

Malgrat interpretar la sentència com un "avís" als sobiranistes, la consellera ha subratllat que el compromís del referèndum és "inalterable" i ha assegurat que a cap membre del Govern "li tremolen les cames malgrat la sentència, la inhabilitació i les multes", que ha considerat "injustes".