La ministra principal escocesa, Nicola Sturgeon, va anunciar ahir que Escòcia començarà les negociacions per celebrar el segon referèndum per la independència de la regió. Segons va assegurar Sturgeon, aquestes negociacions començaran la setmana vinent, però els detalls sobre la consulta seran acordats a Holyrood, i se celebrarà entre la tardor del 2018 i la primavera del 2019.

El conseller d'Afers Exteriors de Catalunya, Raül Romeva, parlarà avui al parlament britànic sobre el procés català en el marc de la inauguració del grup parlamentari de debat sobre Catalunya, All-Party Parliamentary Group on Catalonia. El Govern català, però, no només serà present a la Cambra dels Comuns avui. Aquest divendres i dissabte, el delegat del Govern català al Regne Unit, Sergi Marcén, serà a la Conferència del Partit Nacional Escocès a Aberdeen, on, segons ha pogut saber Diari de Girona, propietat del mateix grup editor que Regió7, el cas català hi té un lloc reservat.

El líder laborista britànic, Jeremy Corbyn, va assenyalar que el seu partit, primer de l'oposició, «no bloquejaria» a la Cambra dels Comuns la celebració d'un segon referèndum d'independència a Escòcia si aquest fos aprovat pel Parlament autònom d'aquesta regió. Corbyn va afegir, però, que «no hi ha interès» entre els escocesos perquè se celebri el plebiscit, i va indicar que els laboristes s'hi oposaran al Parlament escocès, però, si aquest organisme l'aprova, no el bloquejaran al nacional de Westminster.

«El referèndum d'independència escocès del 2014 es va descriure com l'esdeveniment d'una generació. El resultat va ser decisiu i no hi ha interès per a una altra consulta», va explicar el dirigent d'esquerres.

«El Laborisme creu que seria erroni celebrar una altra consulta tan aviat, i el Partit Laborista d'Escòcia s'oposarà a això al Parlament escocès», va afirmar. Corbyn va aclarir que, «si es convoca un altre referèndum, el Laborisme s'oposarà a la independència, perquè no va en l'interès de cap part del país trencar el Regne Unit».

Un portaveu de l'executiu de la primera ministra britànica, Theresa May, va assenyalar que convocar un segon referèndum sobre la independència d'Escòcia seria «divisori» i causaria una «gran incertesa econòmica». Fa més de dos anys, els escocesos van votar «de manera decisiva» a favor de continuar formant part del Regne Unit, i «l'evidència mostra clarament» que la majoria de la població de la regió «no vol un segon» plebiscit sobre l'escissió, es va dir des del govern.

En una roda de premsa a Edimburg, abans que el parlament de Westminster aprovés la legislació que autoritza l'activació del Brexit, Sturgeon va assegurar que ha d'«actuar» abans que sigui «massa tard», a causa del «mur d'intransigència» que li planteja el govern de May davant el Brexit.

Per altra banda, la Cambra dels Comuns britànica va suprimir del projecte de llei del Brexit les esmenes que garantien els drets dels ciutadans comunitaris al Regne Unit i atorgaven al pParlament el poder de vetar el futur acord sobre la sortida de la Unió Europea. Per 335 vots a favor i 287 en contra, la cambra, amb majoria conservadora, va eliminar l'esmena sobre els europeus, mentre que l'annex que permetia al Parlament bloquejar el Brexit va quedar descartat per 331 vots a favor i 286 en contra.