El pres que aquest dimarts al migdia s´ha enfilat a la teulada de la presó Model per denunciar la "injustícia" de la seva condemna, continua enfilat i no dona mostres de voler desistir d´aquesta actitud. A més, l´home no vol que el tornin a la presó de Ponent de Lleida, que és d´on prové, perquè la seva dona, embarassada, viu a Barcelona, i la distància complica les visites. Des del Departament de Justícia se segueix el cas i la interacció del pres amb els Mossos d´Esquadra i els funcionaris de presons de la Model, i es manté la consigna de no fer cap intervenció que pugui empitjorar la situació. S´espera que l´arribada de la nit i el descens de la temperatura jugui a favor d´una resolució tranquil·la del fet, que preferentment passa perquè sigui el mateix pres el qui decideixi baixar de la teulada.

Es tracta d´un intern de 21 anys i nacionalitat dominicana amb penes superiors als 20 anys per múltiples delictes, entre els quals robatoris amb violència i robatoris en casa habitada. El jove, casat i amb la seva dona embarassada, hauria aprofitat algun moment de menys control i vigilància per escolar-se per un dels desaigües fins arribar al teulat. Un cop allà ha anat deambulant pels sostres dels diferents pavellons de la presó, principalment entre els carrers Provença, Entença i Rosselló.

Veïns de la zona han explicat a l´ACN que quan ha arribat la policia l´home ha parlat amb ells per denunciar la "injustícia" que la seva condemna s´hagués ampliat de 2 a 21 anys. Els mateixos veïns han assegurat que l´home també ha amenaçat els policies de saltar des del teulat cap al carrer si no es feia justícia amb ell, tot indicant que preferia morir abans d´estar tancat a la presó durant una vintena anys.

Els Mossos d´Esquadra han acordonat la zona i el director del centre s´ha acostat fins al lloc per negociar amb l´intern. Durant les diverses hores que ja fa que dura l´acció, diversos agents de policia i de paisà i funcionaris de la mateixa presó s´hi han acostat i hi han mantingut contacte.

D´altra banda, en un moment de l´acció, que ha comptat també amb el suport d´un grup de persones que s´han concentrat davant la presó, el pres ha explicat als periodistes que seguien els fets que no vol tornar a Lleida perquè la distància complica les visites a la seva dona, que està embarassada i viu a Barcelona.

Aquest cap de setmana passat, la Model va registrar un altre incident quan dos interns van intentar fugint fent un forat al sostre de la cel·la. Els fets van passar divendres a les onze de la nit i els funcionaris van poder avortar la fugida alertats pel soroll dels cops. Els dos interns van foradar el sostre amb una barra de ferro però van topar amb una planxa metàl·lica que els va impedir pujar a la teulada. Els dos presos, en situació de presó preventiva per robatori en casa habitada, van ser traslladats a una altra galeria en situació d'aïllament.

Actualment, la presó Model prepara el seu tancament previst pel juny. Dilluns de la setmana passada hi van entrar els darrers presos preventius i ara es procedirà al buidatge progressiu del centre penitenciari. Tots els presos preventius de l'àrea de Barcelona ingressaran directament a la presó de Brians 1, a Sant Esteve Sesrovires (Baix Llobregat).

Des del Departament de Justícia s´indica que fets com el del cap de setmana o com el d´aquest dimarts demostren que el tancament de la presó Model no és una decisió arbitrària, sinó una "necessitat", atès que, segons indiquen aquestes fonts, en un centre penitenciari modern seria més difícil que es produís una situació com la que hi ha hagut avui a la Model.

Aquesta opinió contrasta amb la de Francesc Freixes, membre de l'ACAIP -sindicat majoritari de la Model- segons el qual no es tracta d´un problema d´antiguitat de l´edifici sinó de l'"angoixa" que suposa als presos el trasllat a altres centres penitenciaris.