Un home de 35 anys que acabava de doctorar-se en Física a la Universitat de Burjassot i estava a punt de viatjar a Marsella per començar una prometedora carrera va veure truncada la seva vida professional quan, estant assegut tranquil·lament amb dos amics en una terrassa de València, un estrany se li va acostar i li va ruixar el cap amb àcid després de confondre-ho amb una altra persona. «Portava un got i sense dir res em va tirar el líquid. De seguida vaig notar una cremor en el cos i la cara, no podia veure res», va relatar ahir l'agredit al juliol de 2014, durant el judici celebrat a la Secció Cinquena de l'Audiència Provincial de València.

«No ho veig bé perquè em van cremar els ulls, però és ell», va assegurar la víctima reconeixent així durant la vista oral, i després de declarar darrere d'un biombo, al seu agressor, malgrat haver perdut la visió d'un ull i amb prou feines tenir un 60 per cent de visió en l'altre. L'acusat identificat per l'agredit és un presumpte sicari argentí al que va contractar una jove que deia haver estat violada. El seu mòbil real per encarregar el brutal atac, segons les investigacions, era passional. La també acusada com a inductora estava suposadament enamorada d'una amiga i com no li corresponia la va prendre amb el nuvi d'aquesta.

Una fatídica confusió va fer que finalment una persona aliena totalment a aquest triangle amorós patís greus cremades per les quals va haver de ser intervingut amb diversos empelts de pell i qui arran de l'atac pateix seqüeles de per vida. Els seus dos amics, que estaven amb ell en una terrassa pròxima a la plaça del Cedre, també van patir cremades lleus.

A més de l'autor material, a presó provisional per aquests fets, i de la presumpta inductora, també van ser detinguts altres dos còmplices del primer, qui van reconèixer que el van acompanyar al lloc perquè necessitava un cotxe per donar-li una lliçó a un suposat violador d'una amiga, però que desconeixien les intencions reals d'aquest. El fiscal sol·licita una pena de dotze anys de presó per a cada un d'ells per un delicte de lesions greus.

Així mateix, per les lesions que van patir els altres dos agredits, esquitxats per l'àcid, la fiscalia els demana de pagar una multa de 3.600 euros. En concepte de responsabilitat civil haurien d'indemnitzar amb 135.000 euros al pitjor parat per les greus seqüeles, entre elles una discapacitat del 71 per cent. Així com a abonar els 125.873 euros que va costar la seva assistència mèdica, després de 166 dies de baixa.

La brutal agressió es va produir al voltant de les 22.00 hores del 18 de juliol del 2014 quan els tres homes acusats van acudir a la plaça del Cedre de València buscant la persona que apareixia en una fotografia facilitada presumptament per la quarta processada. Malgrat no trobar-lo i dir-los que el concert al qual havia d'acudir era al dia següent, aquests van prosseguir amb el seu suposat pla. En una terrassa pròxima dos d'ells es van acostar a un grup de joves i es van adonar que un d'ells, amb accent gallec (única indicació que tenien i que també era errònia), s'assemblava a l'home de la foto. Encara que li van dir al presumpte sicari que no estaven segurs i que no creien que fos ell, aquest va agafar el líquid que portava en una motxilla del maleter i va ruixar la seva víctima.