L'exalcalde de Santa Coloma de Gramenet Bartolomé Muñoz, acusat de participar en una trama de corrupció urbanística en l'anomenat cas Pretòria, va negar ahir que manipulés concursos públics i que permetés a ningú obtenir «cap benefici» de les adjudicacions municipals. En el judici d'ahir es va escoltar diverses grabacions que deixen Muñoz en evidència, i que es va negar a comentar.

En una de les gravacions se sent Muñoz parlant amb un interlocutor sobre l'empresari igualadí Josep Singla, un dels acusats en el cas com a responsable de l'empresa Proinosa. Muñoz assegura que Singla li hauria d'estar més agraït pels favors que li ha fet i que hauria d'estar als seus peus, cosa en la que l'interlocutor coincideix; tot seguit comenten que Singla s'afegirà a un viatge comercial amb el president de la Generalitat, José Montilla, durant el qual temen que parli més del compte. Muñoz insta durant la conversa a deixar clar a Singla que ha de callar. També assegura que Singla hauria de plorar menys i estar més agraït. Muñoz es va negar a comentar l'enregistrament presentat per la fiscal.

També en relació amb l'empresari igualadí, va negar que Singla li regalés un àtic al costat del seu al carrer Beethoven de Barcelona valorat en uns 600.000 euros. Segons ell, quan la propietària del pis va morir, es va posar a la venda, i un dia li ho va comentar a Luigi. El pis el va acabar comprant Proinosa, però Muñoz ha assegurat que ho desconeixia.

«Mai he utilitzat l'Ajuntament per manipular un concurs ni he tingut empresaris del meu entorn», va dir l'exregidor socialista en el judici que celebra l'Audiència Nacional contra la trama Pretòria de corrupció urbanística, que va poder defraudar uns 45 milions d'euros als municipis barcelonins de Santa Coloma, Sant Andreu de Llavaneres i Badalona entre el 2001 i el 2009.

La fiscal Ana Cuenca va preguntar si havia rebut com a comissió per l'operació un milió d'euros, a la qual cosa l'acusat va assegurar: «no vaig rebre cap comissió ni d'un milió ni de deu milions». També va negar que usés la seva mare per ocultar un milió d'euros a través d'una opció de compra de terrenys, que és fictícia, segons el parer de la fiscal, qui li va recordar que en aquella època la seva mare -ja morta- tenia més de 70 anys i principi d'Alzheimer, encara que va dir que ell creia que el seu estat de salut era normal. Muñoz va desmentir així que el presumpte «aconseguidor» de la trama, l'exdiputat del PSC Luis Andrés García Luigi influís o exercís cap funció al consistori. «Mai ha tingut cap paper a l'Ajuntament», va insistir. Va aclarir que com a alcalde ell dirigia els processos polítics però s'apartava de les qüestions tècniques, que no eren de la seva competència i no tenia una preparació adequada, motiu pel qual no intervenia en els projectes.

L'exalcalde va recordar que el projecte Pallaresa es va aprovar el 2001 quan era regidor però no alcalde, ja que va assumir el càrrec el 2002. I va comentar que el projecte va estar aturat fins al 2003, perquè per les dificultats tècniques que presentava van determinar dues modificacions d'ús posteriors que no van afectar el total de 25.000 m2 del projecte.

Després, es van aprovar el 2009 unes segones modificacions que van augmentar l'espai per a la zona hotelera i disminuir la d'habitatge lliure, que suposaven 1,2 milions d'euros de noves càrregues a pagar pels adjudicataris. La interventora que finalment va donar el vistiplau a aquesta segona modificació hi va posar en un primer moment objeccions, fet que va donar lloc a una sèrie de converses entre l'exalcalde i Luigi que també es van escoltar ahir. S'hi sent Luigi advertir Muñoz que «s'havia de fer fora» la interventora, a qui qualifica de «filla de puta» encara que l'exalcalde no va reconèixer en cap moment parlessin d'ella. «Qui cony s'ha pensat que és aquesta puta interventora?», apunta en un moment de la conversa Luigi.

En una altra de les escoltes se sent l'exalcalde dir: «no hi ha manera que aquests burros meus i la filla de puta aquesta es posin d'acord», i després afegeix que «la imbècil fastigosa aquesta» ja hi ha donat el vistiplau.

També va negar que manipulés la pròrroga d'un contracte de neteja a l'empresa Limasa i va dir que ell el que volia era que s'adjudiqués a «qui guanyés el concurs a través dels informes tècnics».