ETA pretén quedar "totalment desarmada" abans del proper 8 d'abril amb la intermediació d'un grup de persones de la "societat civil" francesa, un pla del que el Govern Basc afirma estar informat i al qual ha atorgat "credibilitat".

L'anunci d'aquest desarmament l'ha fet en declaracions al diari francès "Le Monde" l'activista ecologista Jean-Noel Etcheverry, que pertany a un grup d'intermediaris de la "societat civil" en què ETA va delegar la tardor passada la "responsabilitat política "de desmantellar els arsenals de l'organització terrorista.

Etcheverry va ser arrestat, juntament amb quatre persones més, el passat mes de desembre a la localitat bascofrancesa de Louhossoa, quan es disposava a lliurar un primer "estoc" d'armes d'ETA, que, segons va indicar llavors, representava aproximadament un 15% de l'arsenal d'ETA.

El diari "El Món" assegura que en el procés de desarmament intervindran "diversos centenars de persones de la societat civil i nombrosos càrrecs públics de la regió", encara que falta per aconseguir el compromís de les autoritats franceses de "fer-se càrrec de les armes restituïdes sota la mirada d'observadors internacionals ".

La notícia de "El Món" ha provocat un gran nombre de reaccions que han oscil·lat entre l'esperança i la prudència.

El president del Govern, Mariano Rajoy, s'ha referit a aquest assumpte durant el seu discurs al congrés del PP de Madrid: "ETA ha decidit, i així ho ha dit, desarmar unilateralment. Que ho faci, i de pas que es dissolgui; i el Govern d'Espanya el que farà és el que ha fet sempre, perquè la llei és igual per a tots ".

També ho ha fet el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, qui ha subratllat que si l'organització terrorista no s'ha desarmat abans és perquè "pretenia aconseguir alguna cosa a canvi" i ara el que li queda és "dissoldre, lliurar les armes, penedir , demanar perdó a les víctimes, pagar els deutes que té amb elles contretes i sotmetre a la legislació vigent ".

Entre les reaccions més destacades es troben la del lehendakari, Iñigo Urkullu, i la del portaveu d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, ambdues en forma de compareixença urgent a Sant Sebastià, amb mitja hora de separació i que han coincidit en alguns dels seus missatges.

Tots dos han dit estar "informats" d'aquesta operació, els dos han atorgat "credibilitat" al pla traçat per ETA amb el grup d'intermediaris -als que l'esquerra abertzale anomena "artesans de la pau" - i també han coincidit a sol·licitar a els governs espanyol i francès que "estiguin a l'altura" del moment històric.

Urkullu ha comparegut solemnement, sense admetre preguntes, per explicar que el seu Govern està "directament informat" d'aquesta possibilitat de desarmament i per assegurar que "es donen les condicions per explorar-".

Després de defensar que el desarmament d'ETA ha de ser "unilateral, irreversible, complet i legal", el president basc ha afegit que el seu executiu "estarà atent i vigilant a la seva evolució" i "farà tot el que estigui al seu abast perquè arribi a bon port, encara que, no tot estigui al seu abast ".

També ha comparegut expressament per opinar sobre el possible desarmament la presidenta de Navarra, Uxue Barkos, que ha demanat que el procés es dugui a terme amb "rigor" perquè "l'anhel que la pròpia societat ha manifestat durant tots aquests anys no quedi frustrat ".

El Govern de Navarra trasllada el seu compromís de treballar perquè la fi d'ETA "sigui una realitat el més aviat possible" i cita a totes les institucions concernides a "treballar per aconseguir el desarmament definitiu" de la banda terrorista.

Per la seva banda, Otegi, qui també ha dit disposar d'informació sobre aquest procés, ha desitjat que es dugui a terme fins a les seves "últimes conseqüències amb la participació de la societat civil, el monitoratge de la comunitat internacional i amb la intervenció" dels governs basc i navarrès i institucions vascofrancesas.

La secretària general del PSE-EE, Idoia Mendia, ha exigit a ETA que a més del desarmament, emprengui la seva pròpia dissolució, alhora que l'expresident del Govern José Luis Rodríguez Zapatero ha qualificat de "bones notícies" les informacions sobre el possible desmantellament del arsenal d'ETA.

Des del PP, la seva secretària general, María Dolores de Cospedal, ha assegurat que el que té fer la banda armada és "dissoldre d'una vegada" i "demostrar el que han dit", un missatge amb el qual ha coincidit el líder de Ciutadans , Albert Rivera, qui ha manifestat que "només espera una notícia de la banda assassina ETA: la seva dissolució".

El líder de Podem, Pablo Iglesias, ha animat que el lliurament d'armes es produeixi "com més aviat millor" i ha demanat que totes les administracions concernides facilitin el procés.