El portaveu del govern espa-nyol, Íñigo Méndez de Vigo, va subratllar ahir que l'executiu descarta un avançament electoral després del revés d'abans-d'ahir amb el rebuig del decret sobre la reforma de l'estiba i va assegurar que continua veient Ciutadans com el soci de referència.

«El govern no es planteja cap hipòtesi d'avançament electoral», va dir contundent en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Ministres, quan va ser preguntat sobre si l'executiu estudiava la possibilitat d'avançar les eleccions.

Segons Méndez de Vigo, l'executiu liderat per Mariano Rajoy continuarà governant perquè creu que això és el que interessa a Espanya, de manera que no es planteja avançar les eleccions i pensa continuar els seus plans, que inclouen aprovar l'avantprojecte de pressupostos generals de l'Estat (PGE ) el proper dia 31.

Mentrestant, el ministeri de Foment reprendrà les converses amb els grups polítics amb la confiança que «aquesta vegada» els diguin «què volen canviar» del Reial Decret sobre l'estiba, perquè és un assumpte que afecta la credibilitat d'Espanya.

També van preguntar al portaveu si el govern havia perdut la confiança en Ciutadans, que aquest dijous passat es va abstenir en la votació del Reial Decret, el qual no va ser convalidat pel ple del Congrés.

En aquest sentit, Méndez de Vigo va afirmar que Ciutadans continua sent el soci de referència per al govern i el PP i que la seva intenció és seguir complint l'acord d'investidura signat al seu dia, que recull 150 punts que són «positius» per a Espanya .

Méndez de Vigo no va voler qualificar la posició del partit d'Albert Rivera i va deixat clar que el govern es mantindrà en aquest acord, perquè és «seriós i responsable» i és el que necessita Espanya en aquests moments.

Pel que fa al rebuig del Congrés al decret per reformar el sector de l'estiba, el govern considera que «afecta la imatge d'Espanya i la de tots els espanyols».

Segons Méndez de Vigo, «no és fàcil explicar a les institucions europees com el compliment d'una sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), que és el que era el contingut del decret llei, és rebutjat per les corts».

Méndez de Vigo va explicar que el decret, tal com havia confirmat la mateixa comissària europea de Transports, Violeta Bulc, en la seva recent vista al parlament espanyol, complia tots els requisits d'Europa i, per tant, en el cas que es convalidés, la CE es comprometia a la condonació de la multa de 21 milions d'euros.

A més a més, el portaveu de l'executiu va recordar que està pendent una segona sentència, que recentment es tindrà, i si es produeix obligarà a una sanció diària de 134.100 euros, que «hem de pagar tots els espanyols».