El conseller d'Interior de la Generalitat, Jordi Jané, va exigir a ETA que «sense més espera» es dissolgui i «entregui definitivament les armes», ja que considera que no és suficient únicament cessar la seva activitat terrorista. En declaracions als periodistes a Roses, on el conseller va participar en un homenatge a l'agent dels Mossos d'Esquadra Santos Santamaría, que va ser assassinat per ETA en acte de servei fa 16 anys, Jané va reclamar a l'organització terrorista que es dissolgui i lliuri les armes «sense matisos».

Un centenar de persones van retre homenatge a Roses al mosso Santos Santamaría, mort el 17 de març del 2001 en un atemptat de la banda terrorista a Roses. El comissari en cap dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, va agrair als qui en aquests darrers 15 anys han mantingut la flama encesa de la memòria de l'agent, que va qualificar de «professional, autoexigent, compromès i exemplar».

L'homenatge va consistir en una missa a l'església de Roses i una ofrena floral posterior al monòlit a uns cent metres d'on ETA va col·locar un cotxe amb 50 quilos d'explosius, davant l'hotel Montecarlo de Santa Margarida. Allà s'hi van aplegar com cada any des del 2002 comandaments del cos dels Mossos d'Esquadra, agents i representants de sindicats del mateix cos, comandaments de la Policia Nacional, de la Guàrdia Civil, policies locals, militars de la base del Pení, entre altres, acompanyats de representants polítics, d'entitats, familiars i amics. Abans de l'ofrena floral es van oferir uns parlaments per recordar l'agent, la seva dedicació i les víctimes del terrorisme.