El president dels Estats Units, Donald Trump, va assegurar ahir que «la immigració és un privilegi, i no un dret», i va insistir que la protecció dels ciutadans del seu país ha de ser una prioritat de seguretat nacional.

En la seva roda de premsa conjunta amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, Trump va dir que els dos líders van coincidir en la reunió a la Casa Blanca en la «prioritat de protegir» els ciutadans de les seves respectives nacions, i que «la seguretat migratòria és seguretat nacional».

«També reconeixem que la seguretat migratòria és seguretat nacional. Hem de protegir els nostres ciutadans d'aquells que tracten de difondre el terrorisme, l'extremisme i la violència dins de les nostres fronteres», va dir el mandatari davant la premsa.

Trump va insistir que «la immigració és un privilegi, i no un dret», i que «la seguretat dels nostres ciutadans ha de ser sempre el primer, sense qüestionaments».

Pel que fa a la lluita antiterrorista, el president nord-americà va apreciar els esforços alemanys per eliminar el grup gihadista Estat Islàmic (EI) i va subratllar que els dos països han de «seguir treballant junts» per protegir-se del terrorisme islamista. «Aplaudeixo la cancellera Merkel per les contribucions d'Alemanya, tant civils com militars, com a membre de la coalició contra l'EI», va afegir Trump. «Francament, Europa haurà de lluitar (amb la crisi de refugiats), hi van haver disturbis a Alemanya. A Alemanya, sempre vaig pensar que Merkel era una gran líder, però el que ha fet és una bogeria, és una bogeria, estan tenint tot tipus d'atacs», va dir al final de l'any 2015 l'ara president.

Per la seva banda, Merkel va expressar el seu desig que Trump consideri reobrir la negociació del tractat de lliure comerç i inversions (TTIP) entre la Unió Europea i els Estats Units.

«Espero que puguem reobrir les converses sobre TTIP», va afirmar Merkel en una roda de premsa a la Casa Blanca al costat de Trump. Merkel va dir a Donald Trump que la Unió Europea acaba de tancar un acord de lliure comerç amb el Canadà, i va expressar el seu desig que aviat puguin reobrir les converses del tractat de lliure comerç i inversions entre la UE i els EUA.