Quan falten tres setmanes per a l'assemblea fundacional del nou partit dels comuns, l'alcaldessa de Barcelona i líder de Barcelona En Comú, Ada Colau, va sortir a la palestra per demanar una «mirada llarga» a tots els actors per construir una confluència estable i així deixar enrere una «coalició tàctica puntual». «La confluència parla d'un projecte ambiciós, comú i de futur. Apostar per una confluència és creure's que tenim un projecte comú de país, de llarg recorregut, per a les properes dècades», va insistir l'alcaldessa de Barcelona.

«No estem fent tot aquest camí per fer una simple candidatura electoral», va reblar Colau, que sense citar ningú concret va llençar una darrera advertència: «no permetrem que els personalismes i les lluites de poder protagonitzin el nou partit», just el dia en què s'acabava el termini de votació a Podem -impulsat pel seu líder, Albano Dante Fachin- perquè la militància decideixi si se suma al projecte dels comuns amb les condicions actuals.

Colau va posar d'exemple la creació de Barcelona en Comú per a les municipals del 2015 i de com els seus integrants -ICV, Podem, EUiA, Procés Constituent i Equo- van poder superar «les seves pròpies contradiccions». «Ningú va renunciar a ser qui era, ni a la seva trajectòria ni a les seves identitats múltiples. És més, les vam saber aprofitar», va enumerar l'alcaldessa de Barcelona, que va demanar que el nou espai polític en prengui nota. Tot i no disposar de la presència de Fachin, l'acte d'Un País en Comú va aplegar entre els prop de 200 assistents diferents actors, com el líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech; el coordinador nacional d'ICV, David Cid; la diputada al Parlament Catalunya Sí que es Pot Jèssica Albiach, o el senador d'En Comú Podem Óscar Guardingo.

A banda d'això, dues membres de Podem Catalunya distanciades de l'estratègia de Fachin com la regidora a Barcelona Laura Pérez o la diputada al Congrés Mar García van intervenir-hi. Tant Laura Pérez com Mar García van apostar clarament perquè Podem se sumi a la futura confluència i van demanar «unitat i confiança». La diputada de Podem al Congrés va reivindicar una fórmula de «solidaritat, generositat i respecte» perquè la confluència dels comuns fructifiqui. «Si el projecte és individual no val la pena. Ara cal sumar per construir una alternativa sòlida, real i seriosa per a Catalunya», va reblar la regidora de Podem a l'Ajuntament.

De fet, Laura Pérez va assegurat que no ha fet cap renúncia des que comparteix projecte. «No tinc cap por que es desdibuixin els meus objectius ni de perdre la meva identitat», va reflexionar la companya de viatge de Colau.