Perpinyà acull una mostra de fotografies de la guerra civil amb cinc d'inèdites

L'exposició, «L'Espagne déchirée 1936-1939», es nodreix de l'agència FP i del fons d'un franquista

19.03.2017 | 00:13
El comissari, Gilbert Grellet, mostra una instantània de combat

Espanya va viure entre el 1936 i el 1939 el seu episodi més cruent: la guerra civil. Des d'aquest divendres, una exposició a cavall entre Perpinyà i Ribesaltes, L'Espagne déchirée 1936-1939 ( L'Espanya destrossada), repassa el conflicte armat per mitjà de 132 fotografies, una trentena de les quals són inèdites. La mostra, promoguda pel Centre Internacional de Fotoperiodisme de Perpinyà i sota la direcció del periodista, Gilbert Grellet, ha revisat el prestigiós arxiu de l'agència France Press (AFP) i la col·lecció privada del periodista i fill de republicà Michel Lefebvre. Però no només això. La investigació ha permès localitzar una col·lecció recentment descoberta d'un soldat del bàndol nacional, Mario Blanco, que va captar el conflicte i que els seus hereus van donar a un museu de Pontevedra. En total, s'hi podran veure cinc d'aquestes imatges (d'un arxiu documental que alberga unes 500 instantànies) entre les quals n'hi ha una en què es pot veure Franco fent un pícnic amb el seu cunyat i ministre franquista, Ramón Serrano Suñer. Es podrà visitar fins al 17 de maig.

«L'exposició ofereix un panorama complet de la guerra civil i ho fa en dues parts: la guerra i l'exili», assegura el seu director artístic. Grellet, periodista i escriptor, va treballar durant molts anys a l'AFP i també ha escrit diversos llibres, entre els quals un sobre la no intervenció de les «democràcies occidentals» en el conflicte. La mostra és resultat de la unió entre el seu coneixement i interès per aquest episodi històric i la voluntat del Centre Internacional de Fotoperiodisme d'oferir dues o tres grans exposicions anuals. «Crec que és molt interessant perquè serà la única gran exposició sobre la guerra civil organitzada aquest any a França», augura Grellet.

El projecte disposa, en realitat, de dues exposicions vinculades entre si. La més gran, però, és la que des de divendres es pot veure a Perpinyà. El Convent dels Mínims, un dels escenaris del Visa Pour la Image, acull un centenar de les 132 imatges que configuren les dues mostres. Aquí, les instantànies se centren en el preludi de la guerra; les principals batalles; els seus protagonistes i la fi del conflicte. Es tracta d'una exposició «didàctica» i dividida en deu parts que repassen el curs de la història, així com alguns episodis concrets com el de l'esquadró d'André Malraux, que va enviar ajuda i avions als republicans quan Europa els havia girat l'esquena. A Ribesaltes, l'exili dels republicans esdevé el protagonista. La principal novetat és que ha posat al descobert instantànies que mai abans s'havien exposat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Arreu

Els diputats abandonant el seu escó.
PDeCAT, ERC, Podem, En Comú i Compromís deixen el Congrés per l'expulsió d'Homs

PDeCAT, ERC, Podem, En Comú i Compromís deixen el Congrés per l'expulsió d'Homs

El diputat Carles Campuzano i la presidenta Ana Pastor tenen una picabaralla just començar el ple

El 43% dels catalans votaria a favor de la independència en un referèndum no pactat

El 43% dels catalans votaria a favor de la independència en un referèndum no pactat

Un 50,3% dels enquestats volen un referèndum encara que el govern espanyol no el vulgui

L'aeroport de Girona inicia la temporada d'estiu amb deu destinacions noves

L'aeroport de Girona inicia la temporada d'estiu amb deu destinacions noves

Actualment l'equipament gironí connecta la zona amb una cinquantena de ciutats més

Es tripliquen les denúncies per assetjament homofòbic a Catalunya

L'Observatori contra l'Homofòbia ha presentat aquest matí l'estudi de l'any 2016

L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema