El coordinador general del PPC, Xavier García Albiol, considera que l'article que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el vicepresident i líder d'ERC, Oriol Junqueras, publiquen al diari 'El País' pretén ser "un acte per netejar la consciència". En aquest sentit, en una entrevista aquest dilluns a RNE, el dirigent popular ha assegurat que Puigdemont i Junqueras són conscients que el referèndum no es durà a terme: "És probable que hagin de firmar el decret perquè forma part del relat i de la precampanya de les eleccions, és una escenificació". És a dir, "de convocar-lo són capaços, però no se celebrarà", ha garantit Albiol. A més, ha assegurat que la via escocesa tampoc pot ser referent, ara que Escòcia demana un altre referèndum: "És la prova més clara que és un acte sense cap ni peus". En aquest context, el líder del PPC ha definit Junqueras com "el llest" per erigir-se en "dialogant" i veu, en canvi, Puigdemont "aïllat en una realitat virtual". "Demostra el gran negoci de CDC, que s'ha convertit en la marca blanca d'ERC", ha reblat.

El dirigent popular considera que tant Puigdemont com Junqueras són conscients que el referèndum vinculant sobre la independència de Catalunya no es durà a terme i per això veu l'article a 'El País' com un "acte per netejar la consciència".

"És probable que hagin de firmar el decret perquè forma part del relat i de la precampanya de les eleccions, són conscients que no se celebrarà, és una escenificació; [...] de convocar-lo són capaços però no se celebrarà", ha assegurat Albiol en definir Oriol Junqueras com "el llest de tot aquest grup".

"Ha aconseguit aparèixer davant de l'opinió pública com el més moderat i dialogant dels independentistes", tot i liderar un partit, ERC, amb tesis "radicalment" independentistes. "Demostra el gran negoci de CDC, que havia estat el partit de la centralitat", i que ara, creu Albiol, s'ha convertit en "la marca blanca d'ERC". "Fan la feia bruta mentre qui en recull els rèdits electorals és Junqueras", ha assegurat.

Per tot plegat, ha afirmat que CDC està immersa en un "canibalisme polític" entre ells, i que Puigdemont viu "aïllat en un realitat virtual, donant tota la iniciativa política a ERC". "És un autèntic despropòsit", ha reblat.

En aquest sentit, Albiol s'ha queixat també que a l'article Puigdemont i Junqueras apel·lin a la via escocesa justament ara, quan tres anys després del 'no' a la consulta del 2014, el govern d'Escòcia replantegi celebrar-ne un segon. "Repetir-lo fins que guanyi la postura que defensen", s'ha lamentat Albiol als micròfons de RNE. "És la prova més clara que és un acte sense cap ni peus", ha sentenciat.

Per Albiol, l'opinió pública catalana assenyala el Govern com l'actor que "s'ha tancat en banda" i que en canvi és el govern espanyol qui es mostra disposat a "seure amb el govern de la Generalitat". Per parlar de "problemes reals" com atur, sanitat, educació i infraestructures. En cap cas -"és impensable"- per un referèndum que pretengui separar Catalunya d'Espanya.

Eleccions, al 2018

En aquest context, Albiol ha augurat que les eleccions a Catalunya arribaran els primers mesos del 2018 per interès electoral. "CDC està molt tocada i no arribaria ni als 20 diputats", ha augurat el dirigent popular. I d'aquí en desprèn que Puigdemont intentarà allargar la legislatura per donar marge al PDeCAT. En ser preguntat sobre una candidatura amb l'expresident Artur Mas al capdavant, Albiol veu el PDeCAT "capaç de presentar-lo" per, després, assumir "un paper de víctima" arran de la inhabilitació pel 9-N. "Pot organitzar qualsevol número electoralment i socialment perquè és un partit i un Govern sense criteri, desorientat", ha resolt.

D'altra banda, Albiol ha posat en valor la manifestació d'aquest diumenge impulsada per SCC. "I més tenint en compte el silenci informatiu", ha assegurat. Per això, el dirigent popular ha celebrat que els no independentistes vagin "perdent la por a expressar-se amb normalitat".