La Fiscalia demana quatre anys de presó per al bagenc Adolf Todó, exdirector general de CatalunyaCaixa, i altres quatre per a l'expresident de l'entitat, Narcís Serra, pels sobresous que van cobrar sota el seu mandat i que van causar «un perjudici clar i directe» a la societat.

Anticorrupció atribueix a Serra i Todó un delicte continuat d'administració deslleial i els acusa de «buscar únicament el benefici propi».

La Fiscalia demana per a la resta d'acusats, un total de 39 persones, la majoria membres del consell d'administració de l'antiga caixa d'estalvis, una pena de tres anys de privació de llibertat pel mateix delicte.

«Retribucions i indemnitzacions desproporcionades»

En el seu escrit, la fiscalia acusa els exdirectius d'haver practicat una «irresponsable política de retribucions». A més, argumenta que, tot i la «difícil situació econòmica global», «en particular del sistema financer i especialment en aquesta caixa», els sous dels exdirectius Adolf Todó i Jaume Massana «no van deixar de pujar durant els anys 2009, 2010 i 2011».

El ministeri públic sosté que a CatalunyaCaixa hi van haver «retribucions i indemnitzacions desproporcionades i alienes a la seva situació real d'insolvència», tenint en compte, a més, que es van produir «en un entorn de greu crisi econòmica». Així, veu «sorprenent» que, d'una banda, se subscrivissin aquests contractes i, de l'altra, «demanés la injecció de diner públic per part del FROB».

La CUP demana 7 anys de presó

A més de la Fiscalia, també demanen presó per als 41 exdirectius la Confederació Intersindical de Caixes (CIC) i la CUP. La primera demana sis anys de presó per a Todó per un delicte d'apropiació indeguda, i quatre anys per als altres 40 acusats per administració deslleial. Per la seva banda, la CUP demana set anys de presó per a Serra i Todó i 5 anys i mig per a la resta d'acusats per administració deslleial i apropiació indeguda.

És dona la circumstància que l'escrit d'acusació del ministeri públic arriba la setmana després que l'Audiència Nacional hagi admès a tràmit la denúncia presentada per la Fiscalia Anticorrupció contra l'antiga cúpula de Catalunya Caixa per un suposat delicte continuat d'administració deslleial que va generar un forat de 721 MEUR entre els anys 2000 i 2007. En aquesta causa, el jutge investigarà Serra, Todó i tretze membres més de la cúpula. Aquesta altra denúncia se centra de moment en una quinzena d'operacions immobiliàries que presenten irregularitats detectades pel FROB.