El president del govern, Mariano Rajoy, va advertir ETA que «no es pagarà un preu polític» pel seu desarmament, ni a Espanya ni a França, i va valorar en aquest sentit la posició expressada també pel govern gal. En el seu discurs de clausura del congrés del PP andalús, Rajoy va tornar a referir-se a l'anunci d'ETA que completarà el seu desarmament el 8 d'abril i va reiterar que li sembla «bé» que ETA lliuri les armes i «a més, de pas que es dissolgui».

Però sí que va voler destacar «amb claredat meridiana» que «en aquest país no es paga un preu polític» pel desarmament i que «es compleix la llei, que és la voluntat de la gent», de la mateixa manera que, va dir, també ha advertit el govern francès.

Paral·lelament, el secretari general del govern basc per la Pau i la Convivència, Jonan Fernández, va opinar que el desarmament anunciat per ETA és «legal», ja que la informació sobre els dipòsits de la banda terrorista es notificarà a la justícia francesa. Fernández va afegir que al que l'executiu basc «dóna cobertura institucional és a aquest procediment de desarmament», a partir de diverses persones del País Basc francès.

Per la seva banda, el secretari general del PSE-EE de Guipúscoa, Iñaki Arriola, es va preguntar on eren fa quinze anys, quan ETA va matar el regidor d'Orio Juan Priede, el qual van homenatjar ahir, «els que ara s'autoanomenen artesans de la pau» , els intermediaris bascofrancesos que estan implicats en el desarmament de la banda terrorista. La socialista basca Idoia Mendia va fer aquestes declaracions en l'homenatge a Priede: «cinc anys després, ETA ens diu que es desarmarà i arriba igualment tard. I espero que els bascos no hàgim d'esperar cinc anys més perquè ETA desaparegui, que és el que hauria d'haver fet fa molt i ens hauria estalviat moltíssim dolor, moltíssimes víctimes i moltíssima persecució política. D'altra banda, l'expresident del PSE Jesús Eguiguren va remarcar que l'anunci del desarmament de la banda terrorista és «positiu», ja que ho és «tot el que sigui avançar cap a la fi definitiva d'ETA, que ja està acabada». «Que hagi fet aquest pas i d'una forma, a més, que sembla sque serà un desarmament definitiu és una notícia positiva, encara que l'hàgim de dir en un escenari en què estem homenatjant una de les víctimes d'ETA», va destacar, va dir davant la tomba de Priede, juntament amb familiars de la víctima.