El G20 no va assolir la posició comuna de condemna del proteccionisme de Trump, com era la intenció d'alguns dels participants, sobretot de les parts alemanyes i xineses. La presidència alemanya del G20 va admetre dissabte que en la cimera de ministres de Finances que aquest organisme va celebrar a la localitat alemanya de Baden Baden no s'havia aconseguit un acord sobre el futur de les relacions comercials, encara que sí que es va subratllar el significat del comerç internacional: «hem estat d'acord en la importància del comerç internacional, encara que no arribem a un consens sobre el futur de les relacions comercials», va dir el president del Bundesbank, Jens Weidmann, en la conferència de premsa final.

El ministre alemany de Finances, Wolfgang Schäuble, va indicar que per al comunicat final s'havia arribat a certes formulacions que, encara que no són gaire concretes, mostren el compromís comú amb un comerç just. «Hem arribat a formulacions amb les quals no s'avança gaire, però que mostren el nostre compromís amb un comerç just i sobre la manipulació dels tipus de canvi», va explicar Schäuble.

Els participants en la cimera reconeixien haver pactat formulacions «amb les quals no s'avança gaire». Schäuble va ser tremendament sincer quan va assenyalar que en certes trobades «no cal demanar gaire d'alguns dels socis» i va recordar que el secretari del Tresor dels EUA, Steven Mnuchin, no havia viatjat amb un mandat per acceptar certes formulacions en matèria comercial. De fet, era difícil obtenir una declaració comuna del G20 contra el proteccionisme, si es considera l'actual posició de l'Administració nord-americana en aquesta matèria. Per aquest motiu el comunicat final va ser, en aquest aspecte, molt més suau que el redactat el 2016.

Segons el comunicat, els països «treballen per enfortir la contribució del comerç en les seves economies». «No és veritat que no estiguem d'acord en matèria de comerç», va aclarir Schäuble. «És clar que no estem a favor del proteccionisme. Però això significa una cosa per a uns i una altra per a uns altres».

La delegació nord-americana ha aconseguit imposar les seves tesis quant a proteccionisme i canvi climàtic. Malgrat el pragmatisme del ministre alemany de Finances, la veritat és que Donald Trump ha arribat a la Casa Blanca amb la consigna «d'Amèrica primer», i que la primera materialització d'aquesta política ha estat treure els Estats Units de l'acord Transpacífic amb el Japó i altres economies de la zona. També ha iniciat el procés de renegociació del Nafta, el tractat de comerç que manté amb Mèxic i el Canadà. Durant la reunió es va instar obertament els participants a rellançar l'activitat de l'Organització Mundial del Comerç (OMC).

Alemanya nega els deutes

La ministra alemanya de Defensa, Ursula von der Leyen, va rebutjar ahir les acusacions del president nord-americà, Donald Trump, que Berlín deu «sumes enormes» a l'OTAN a canvi de rebre protecció. «No existeix un compte per a deutes a l'OTAN. Adjudicar el 2 % en despeses de defensa que volem assolir a la meitat de la propera dècada únicament a l'OTAN és erroni», va declarar la ministra, segons una nota del seu departament reproduïda pels mitjans. «El que volem tots és un repartiment just de la càrrega», va dir.