El representant legal de CDC, Francesc Sánchez, va considerar ahir «normal» i «habitual» que empreses que treballaven per a Convergència fessin donacions al partit, i va negar que la institució cultural pagués serveis prestats per les seves proveïdores a la formació en campanyes electorals.

Sánchez, que el 2 de febrer passat va ser detingut en el marc del cas del 3%, va comparèixer ahir en el judici del cas Palau com a representant legal de l'extinta CDC, amb els drets propis d'un acusat, ja que la formació figura com a responsable civil a títol lucratiu i s'enfronta a una petició de decomís de 6,6 milions d'euros per beneficiar-se suposadament de l'espoliació.

El representant de Convergència va afirmar, després de les preguntes del fiscal Anticorrupció Emilio Sánchez Ulled, que considerava «normal» que proveïdores que treballaven per a CDC, com Mail Rent i Letter Graphic, fessin donatius a la formació: «era habitual que empreses que treballaven per al partit ajudessin el partit, no era una cosa estranya».

En aquest sentit, Sánchez, que va al·legar que les donacions d'aquestes proveïdores a la formació no eren «extremadament rellevants», va negar que aquestes empreses carreguessin al Palau de la Música els serveis de bustiada i muntatge audiovisual per a les campanyes de CDC, com sosté la Fiscalia i van reconèixer davant el tribunal alguns dels representants d'aquestes proveïdores. «Ho pagava Convergència», va exclamar.

«Sempre paguem pel que fem»

«Nosaltres paguem sempre pel que fem i ho hem pagat sempre. Si fem un acte, el paguem. Si la Sindicatura o el Tribunal de Comptes haguessin entès que algunes despeses eren inferiors a la lògica per un acte d'aquest estil, ho haurien notat, haurien vist coses estranyes, i en cap moment les han trobades», va al·legar Sánchez.

L'assessor jurídic de CDC va insistir que tant el Tribunal com la Sindicatura de Comptes han examinat la comptabilitat del partit, sense detectar-hi irregularitats, i va recalcar que en cap cas la formació podria haver operat amb quantitats en efectiu, atès que aquests mateixos òrgans fiscalitzadors li ho impedirien.

Segons sosté la Fiscalia, CDC es va lucrar amb 6,6 milions d'euros de l'espoliació del Palau de la Música, per haver rebut suposades comissions de Ferrovial a través de la institució cultural mitjançant pagaments en efectiu, convenis de patrocini a la fundació Trias Fargas (actual Catdem) i la facturació falsa a proveïdors del partit, com New Letter, Letter Graphic i Mail Rent.

Sánchez, que davant el tribunal va reconèixer que desconeix la seva «situació processal» en la investigació sobre el 3 %, ja que el jutge del Vendrell (Baix Penedès) manté sota secret la fase del procés que va comportar la seva detenció el mes de febrer passat, va indicar que la Fundació Catdem té actualment els seus comptes bloquejats per instàncies judicials, i que des de l'1 de gener d'aquest any ja no accepta donacions d'empreses.

El representant de CDC va justificar el transvasament de diners de la Catdem al partit -que el 2007 va ascendir a 700.000 euros- en els quals la formació incorria en despeses de personal i material per sostenir la seva activitat principal, que se centrava en el debat d'idees i en la recerca de talent polític. «No és un marc estrany des del punt de vista del funcionament de l'època dels partits i les fundacions», va explicar el representant de CDC.