El portaveu de Catalunya sí que es pot (CSQP), Joan Coscubiela, ha rebutjat aquest dimarts a la tarda els pressupostos que dimecres es votaran al Parlament. Durant el debat al ple, l'ecosocialista ha qualificat els comptes del Govern de "nova peça de l'engranatge del processisme" per ser una manera "d'instrumentalitar constantment el sobiranisme". I és que per a Coscubiela, els pressupostos són fruit d'un xantatge que parteix de vincular els comptes amb el referèndum. Però segons CSQP, fins i tot la CUP, que té previst permetre l'aprovació dels comptes, "sap que no garanteixen la celebració del referèndum". D'altra banda, Coscubiela ha carregat també contra el projecte de llei del Govern per ser "desobedient de cartró pedra" i ser "submisos a la llei d'estabilitat espanyola".

Catalunya sí que es pot votarà en contra del pressupost i de la llei de mesures del Govern. Ja ho havien anunciat, però Coscubiela ha volgut explicar al debat d'aquest dimarts a la tarda perquè ho fan i, sobretot, perquè no entén que la CUP permeti que s'aprovin. I és que per al portaveu de CSQP, aquests comptes no passen de ser "una nova peça de l'engranatge del processisme", basat en la "instrumentalització constant del sobiranisme" per fer viable la màxima de "qui dia passa, any empeny i Govern conserva". Per a Coscubiela, resulta "esperpèntic i kafkià" tant el pressupost com el debat, donat que la formació que permetrà que s'aprovin junt a JxSí, la CUP, "qualifica els comptes de poc socials, s'aproven esmenes de l'oposició amb el vot en contra del Govern, i JxSí diu que no s'acompliran". En aquest sentit, el portaveu de CSQP ha retret als anticapitalistes que hagin entrat a un joc, el del Govern, que veu com una repetició "del xantatge" que vincula pressupostos i referèndum per a després "quedar tot en un calaix".

És per això que Coscubiela creu que també la CUP "sap perfectament que els pressupostos no garanteix la celebració del referèndum". "Estan repetint el hàmster, donar les voltes al mateix tema. Amb el pressupost de 2017 pot passar com al de 2014 i 2015, que havien de ser els darrers pressupostos autonòmics segons Junqueras. I aquí estem", ha sentenciat, tot afegint que el projecte del Govern és "una trampa que han repetit tantes vegades que cansa una mica"

.Per al portaveu de CSQP, el debat es podria haver fet fins i tot sense el projecte de comptes presentat, perquè els pressupostos "estaven aprovats fos el que fos el seu contingut, des que Puigdemont va amenaçar en trencar amb la CUP" a la qüestió de confiança. "Si una de les parts no està en condicions d'assumir els costos del desacord, no hi ha negociació, hi ha adhesió. I això és el que ha passat", ha afegit, per a retreure al conseller d'Economia, Oriol Junqueras, la seva "manca de diàleg absoluta amb l'oposició". "Un altre pressupost era possible però la jugada de restringir la negociació a JxSí i la CUP ha tancat la possibilitat", ha conclòs.

Submissió a l'Estat

D'altra banda, Coscubiela ha volgut remarcar que els pressupostos del Govern resulten, al seu criteri, submisos a la llei d'estabilitat espanyola". "Es vesteixen de desobediència, però és una desobediència de cartró pedra. Han arribat a dir que deroguen l'austeritat catalana però compleixen la llei d'estabilitat espanyola. Desobediència submisa i uns pressupostos continuistes per la manca de polítiques socials", ha retret, tot afegint que veu els comptes "resignats a fer retallades mentre es neguen a fer una reforma fiscal".