L'Hospital de Sant Pau i l'Obra Social la Caixa impulsen un estudi pioner al món, en què participaran mil persones amb síndrome de Down, per a la detecció precoç de l'Alzheimer en persones d'aquest col·lectiu.

El projecte d'investigació es denomina Down Alzheimer Barcelona Neuroimaging Initiative (DABNI), i va ser presentat ahir en roda de premsa a Barcelona pel director general de la Fundació Bancària la Caixa, Jaume Giró; el director del Servei de Neurologia de l'Hospital de Sant Pau de Barcelona, Rafael Blesa; i el gerent d'aquest centre, Albert Salazar. També hi havia en la presentació l'exseleccionador espanyol de futbol Vicente del Bosque, a títol personal, com a pare d'un jove amb síndrome de Down.

El DABNI avaluarà mil persones adultes amb síndrome de Down al llarg de tres anys amb l'objectiu de detectar precoçment el possible desenvolupament de l'Alzheimer, que té una prevalença de més del 80% en les persones de més de 60 anys amb aquesta síndrome, segons els estudis més recents. La raó d'aquesta prevalença resideix bàsicament en el fet que el cromosoma 21 que tenen triplicat les persones que tenen síndrome de Down conté el precursor de la proteïna B-amieloide, present en la malaltia de l'Alzheimer. L'objectiu de l'estudi, va dir Blesa, és trobar els biomarcadors que indiquin el deteriorament cognitiu que poden tenir les persones amb Down i avançar en el coneixement de la manera en com emmalalteix el cervell.