El Regne Unit iniciarà el procés per a la sortida de la Unió Europea (UE) el proper 29 de març, quan la primera ministra britànica, Theresa May, ha de comunicar a Brussel·les i al Parlament de West-minster que activa el decisiu article 50 del Tractat de Lisboa. Nou mesos després que els britànics votessin en un referèndum a favor del Brexit, May iniciarà el dia 29 els dos anys de negociacions formals que acabaran amb la sortida del país del bloc comunitari el 29 de març del 2019.

Aquell dia, en finalitzar la sessió setmanal de preguntes a la primera ministra a la Cambra dels Comuns, May farà una declaració parlamentària per informar que ha enviat una carta al Consell Europeu per comunicar la decisió del seu país d'invocar l'article 50 del Tractat de Lisboa, que estipula el mecanisme per a la sortida d'un país comunitari. Amb aquest pas, la primera ministra complirà amb el termini que s'havia imposat d'activar el Brexit abans de final de març, quan ja disposés de la llei que autoritza aquest procés, qualificat pel govern com el «més important» per al país «en una generació».

Segons fonts de Downing Street, residència oficial de May, l'ambaixador del Regne Unit davant la UE, Tim Barrow, va informar l'oficina del president del Consell Europeu, Donald Tusk, dels plans de la líder conservadora per a la setmana que. De cara a l'activació de l'article 50, la primera ministra visitarà les diferents regions britàniques.

Després que Downing Street comuniqués la data del Brexit, el ministre per a la sortida de la UE, David Davis, encarregat de les futures negociacions amb la Unió, va assenyalar que el govern confia a entaular una relació «positiva» amb els 27. «El poble del Regne Unit va prendre la decisió històrica de sortir de la UE. Dimecres que ve, el govern complirà amb aquesta decisió i començarà formalment el procés per activar l'article 50», va afegir. «El govern -va afegir Davis- és clar sobre els seus objectius: un acord que funcioni per a cada nació i regió del Regne Unit i certament per a tot Europa. Una relació nova, positiva entre el Regne Unit i els nostres amics i aliats a la Unió Europea».

Una font oficial britànica va assenyalar que la notificació es farà en una carta, tot i que no va especificar si es tractarà d'una missiva física o s'enviarà de forma electrònica. El govern britànic ha divulgat la data del Brexit abans que els 27 iniciïn aquesta setmana les celebracions del 60è aniversari del Tractat de Roma, fundacional del «club» europeu. L'anunci d'ahir mostra, a més, la intenció del govern de May d'ajustar-se al termini de dos anys per a la sortida britànica: el 29 de març del 2019 es materialitzaria el Brexit.

Per part seva, la Comissió Europea (CE) va anunciar que ja ho té tot «preparat» per començar a negociar la desconnexió del Regne Unit de la Unió Europea. Si la data del dia 29 es compleix, la UE podria celebrar una cimera per tractar la desconnexió del Regne Unit aproximadament quatre setmanes després, segons van assenyalar fonts diplomàtiques.