Brussel·les va commemorar avui, sota estrictes mesures de seguretat, el primer aniversari dels pitjors atemptats de la seva història, que van costar la vida a 32 persones i van causar més de 320 ferits en dos atacs en l'aeroport i en el metre de la capital belga.

Amb l'Exèrcit encara fent patrullatges pels carrers i un desplegament policial visible, els homenatges van començar a primera hora del matí en l'aeroport de Brussel·les en Zaventem, on es van donar cita nombroses víctimes, els reis dels belgues, Felipe i Matilde, i el primer ministre del país, Charles Michel.

El sobri homenatge va arrencar amb l'actuació musical d'Eddy Van Calster, expert en neurociència que va perdre a la seva esposa en l'atemptat de l'aeroport i que ha compost una cançó en la qual lamenta la seva mort.

A continuació es van llegir els noms de les 16 víctimes mortals de l'atac a l'aeroport i el monarca va dipositar enfront d'un escenari una corona de flors.

A les 07.58 hores (06.58 GMT), la mateixa hora en la qual dos terroristes kamikazes van activar les seves armilles explosives, els assistents van guardar un minut de silenci, al que van seguir els testimoniatges de diverses víctimes.

"Sovint, em pregunto què hauria succeït si haguéssim marxat deu minuts més tard o si haguéssim conduït més a poc a poc; però va succeir, i en pocs segons el meu món va canviar de l'emoció de viatjar junts a Nova York a l'horror en el qual em vaig trobar", va declarar Lars Waetzmann, que va perdre a la seva dona en l'atac.

Els records van fer mossa en una de les víctimes assistents, que va perdre el coneixement i va ser traslladat en ambulància a un centre hospitalari.

"Un any després, podem dir que hem superat aquesta tragèdia que, no obstant això, romandrà en el cor de tots els treballadors de l'aeroport", va comentar a Efe la portaveu de l'aeròdrom, Florence Muls.

Muls va destacar que l'aeroport ha recuperat les xifres de passatgers prèvies a l'atemptat el que, en la seva opinió, permetria parlar d'"una tornada a la normalitat".

L'homenatge als morts i ferits en Zaventem va prosseguir als voltants de l'aeroport, on es va reinaugurar el monument "Flight in Mind" (Vol en la Ment), que es trobava fa un any en la terminal de sortides i va quedar danyat per l'explosió.

En la seva nova ubicació, està envoltat de 16 arbustos que recorden a les víctimes i conserva les petjades de l'atac en la seva estructura.

Poc després, els reis de Bèlgica van arribar a l'estació de metro de Maelbeek, en ple barri europeu, on un terrorista suïcida va matar a altres 16 persones fa un any.

A les 09.11 hores (08.11 GMT), els reis, acompanyats del primer ministre, Charles Michel, van guardar un altre minut de silenci i van saludar a familiars i víctimes de l'atemptat, així com als treballadors de l'empresa de transports metropolitans Stib i dels serveis d'auxili que van atendre als ferits el dia de l'atac.

A més, el ministre-president de la regió de Brussel·les, Rudi Vervoort, va desvetllar una placa commemorativa.

A continuació, els monarques i les autoritats van assistir al barri europeu a la inauguració d'un monument de l'artista belga Jean-Henri Compère dedicat a totes les víctimes d'actes terroristes.

"Ningú pot pretendre comprendre completament el sofriment que viuen vostès" i "volem escoltar el vostre dolor", va dir el rei Felipe durant l'acte.

Des de la Unió Europea (UE), el president de la Comissió, Jean-Claude Juncker, va assegurar que els europeus han reafirmat "la seva unitat en la lluita contra el terrorisme" des dels atemptats de Brussel·les i han respost a l'odi i la violència amb democràcia, pau i diversitat.

Els actes continuaran durant la tarda amb tres manifestacions en record de les víctimes que partiran des del barri de Molenbeek, l'Estació de tren del Nord i la plaça de Luxemburg, al barri europeu, i conclourà a la plaça enfront de la Borsa.

Els habitants de Brussel·les continuen amb les seves ocupacions diàries, però amb la presència de soldats als carrers, ocasionals alertes de bomba falses i amb el desig de superar el succeït fa un any.