El magistrat Juan José González Rivas va ser elegit president del Tribunal Constitucional pel ple dels seus magistrats celebrat ahir, que va designar també la catalana Encarnació Roca com a nova vicepresidenta de la institució. González Rivas, que procedeix del Tribunal Suprem i és especialista en Contenciós Administratiu, està considerat d'orientació conservadora, mentre que Roca, catedràtica i magistrada del Suprem, està considerada més progressista.

En els dos casos van ser elegits en primera votació amb vuit vots a favor i quatre abstencions gràcies al suport del sector conservador, majoritari al tribunal. El Constitucional culmina així el seu procés de renovació, en el qual han entrat l'exfiscal general de l'Estat Cándido Conde-Pumpido, la catedràtica de Dret Constitucional María Luisa Balaguer i el catedràtic de Dret del Treball Alfredo Montoya, i ha estat renovat Ricardo Enríquez, que va entrar al tribunal el 2014 però havia de renovar la seva plaça perquè substituïa el finat Francisco Hernando.

El procés de renovació iniciat pel Senat va suposar la sortida del Tribunal de l'anterior president, Francisco Pérez de los Cobos.