El Govern ha posat a concurs públic l'adquisició de paperetes i sobres davant la possible celebració d'eleccions autonòmiques a Catalunya en un període de quatre anys, després de tirar dimecres endavant al Parlament els pressupostos per al 2017, que al·ludeixen a la celebració d'un referèndum aquest any.

La licitació del departament de Governació, que apareix publicada amb data de dimecres en el portal de contractació pública de la Generalitat, assenyala que l'encàrrec és per proveir en un període de quatre anys «el material electoral necessari per a la celebració d'eleccions al Parlament de Catalunya». En concret, es refereix a la compra de sobres, paperetes, un manual d'instruccions per als membres de les taules i impresos electorals, tot això amb un pressupost de licitació de 775.714,26 euros.

La licitació arriba en plens preparatius per part del Govern per a la celebració, com a màxim al principi de la tardor, d'un referèndum sobre la independència de Catalunya, una cita que l'oposició veu inviable i que estima que acabarà transformant-se en unes eleccions anticipades al Parlament abans de finalitzar l'any. Fonts del Govern neguen que la licitació estigui relacionada amb el referèndum o es faci pensant en unes eleccions anticipades, i recorden que l'executiu ja no licita per a cada cita electoral concreta, sinó que estableix un acord marc durant quatre anys per tenir seleccionades les empreses a les quals la Generalitat recorreria en cas de convocatòria electoral durant aquest període.

Després que dimecres el Parlament aprovés els pressupostos del Govern per al 2017 amb els vots de Junts pel Sí (JxS) i la CUP, ahir el portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, va confirmar que la setmana que ve el seu grup recollirà les firmes de 50 diputats per interposar un recurs d'inconstitucionalitat contra els comptes per dedicar una partida a la convocatòria d'un referèndum. En canvi, el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, va defensar la constitucionalitat dels pressupostos, inclosa la disposició addicional sobre el referèndum, ja que, segons el seu parer, «en la Constitució es recull la possibilitat de fer referèndums».

D'altra banda, les forces independentistes van sortir al pas d'unes declaracions de l'exministre d'Afers Estrangers José Manuel García-Margallo al canal 13TV en les quals va destacar les dificultats dels sobiranistes per trobar suports internacionals a la seva causa: «ells han reconegut, cosa que m'ha gratificat, que en l'escena internacional han perdut en tot». «Ningú no sap l'esforç que ha costat això i els favors que devem a una quantitat de gent per haver aconseguit les declaracions que han fet, perquè el normal, quan et plantegen un tema d'un altre Estat, és dir: «escolti, això és una qüestió interna, resolgui-ho vostè, no em faci a mi fer una declaració important sobre aquest tema'. I això ha costat molta feina», va dir l'exministre.

El President de la Generalitat, Carles Puigdemont, va dir que l'afirmació de García-Margallo «és molt greu» i «exigeix que doni explicacions dels recursos usats, les promeses fetes i amb quina autoritat i legalitat les va fer». «Espero que la indignació augmenti fins a tal punt que demà mateix [per a avui] exigeixin la compareixença de Margallo, facin una comissió d'investigació i, si convé, portin el cas a la Fiscalia», va afirmar el President Puigdemont, mentre que ERC i PDeCAT van demanar ahir mateix al Congrés la compareixença de l'exministre del govern espanyol.