El president del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, va traslladar ahir a la tarda a la presidenta del Congrés, Ana Pastor, la sentència en la qual aquest tribunal inhabilita el diputat del PDeCAT Francesc Homs durant un any i un mes per un delicte de desobediència greu al Constitucional.

Fonts de l'alt tribunal van informar de la remissió a la cambra baixa d'aquesta sentència, que, en ser ferma, suposaria la pèrdua de la condició de diputat del parlamentari català i li impediria concórrer a cap procés electoral durant aquest període de temps.

Homs va ser condemnat per desobeir el mandat del Constitucional de detenir els preparatius de la consulta del 9-N del 2014, un procés en el qual ell va participar com a conseller de Presidència de la Generalitat.

El reglament del Congrés especifica en el seu article 21.2 que «el diputat quedarà suspès en els seus drets, prerrogatives i deures parlamentaris quan una sentència ferma condemnatòria ho comporti o quan el seu compliment impliqui la impossibilitat d'exercir la funció parlamentària». I a l'article 22 assenyala que «el diputat perdrà la seva condició de tal», entre d'altres causes, «per decisió judicial ferma que anul·li l'elecció o la proclamació del diputat». D'aquesta manera, una vegada notificada la sentència, el Congrés activarà els tràmits per fer efectiva la decisió judicial.

La sentència del Suprem comporta la inhabilitació especial d'Homs «per a l'exercici de càrrecs públics electius i de funcions de govern en l'àmbit estatal, autonòmic o local».