La Fiscalia Superior de Catalunya ha obert diligències d'investigació per desobediència, prevaricació i malversació de cabals públics en relació amb els «preparatius» del Govern per a l'organització d'un referèndum sobre la independència de Catalunya.

En un comunicat, la Fiscalia va anunciar ahir l'obertura de diligències d'investigació arran de les informacions aparegudes en diversos mitjans de comunicació en relació amb els preparatius per a l'organització d'aquest referèndum, «en frontal infracció de les decisions adoptades pel Tribunal Constitucional».

El ministeri públic posa com a mostra del que podrien ser aquests preparatius la publicitat institucional inserida dijous al diari La Vanguardia, en el qual hi havia un anunci sobre el «Registre de catalans i catalanes residents i l'exterior», i que segons alguns partits, com el PSC, incitava a participar en el referèndum. L'anunci forma part d'una campanya institucional en mitjans de comunicació llançada per la Generalitat per promoure la inscripció en el registre de catalans residents a l'exterior, amb el lema: «tens familiars o amics que viuen fora de Catalunya? Ja s'han inscrit en el registre de residents a l'exterior?», al costat d'una fotografia d'una tauleta electrònica en la qual apareix el mapa català i la pregunta «sí o no?», en lletra negreta.

Davant d'aquesta situació, la Fiscalia detalla que ahir va obrir diligències d'investigació per si es desprenen indicis de la comissió de delictes de desobediència, prevaricació i malversació de cabals públics en relació amb els preparatius del referèndum independentista. La decisió de la Fiscalia arriba dos dies després que el parlament català aprovés dimecres, amb els vots de JxS i la CUP, el projecte de pressupostos del Govern per al 2017, que inclouen una disposició que preveu un referèndum sobiranista, malgrat les advertències jurídiques dels lletrats de la cambra catalana.

En un dels debats més aspres de la legislatura catalana, els dos grups van fer valer la seva majoria per aprovar els pressupostos, amb 64 vots a favor -els 62 de JxS i dos prestats per la CUP-, 62 en contra -de Ciutadans, el PSC, Catalunya Sí Que es Pot i el PPC- i set abstencions de la CUP.

Abans de procedir a les votacions de les esmenes encara pendents i del projecte final, els grups parlamentaris es van embrancar en una agra discussió, en la qual l'oposició va exigir sense èxit reunir d'urgència la Mesa del Parlament, després que fos llegida davant el ple una nota dels lletrats de la cambra en la qual alertaven que l'aprovació de la disposició addicional dels pressupostos referida al referèndum suposaria «ignorar» l'advertència del Tribunal Constitucional (TC).

D'altra banda el portaveu del govern, Íñigo Méndez de Vigo, va advertir la Generalitat de Catalunya que els seus pressupostos per a aquest any han d'ajustar-se a la legalitat, i va avançar que, si el text definitiu no ho fa, el recorreran davant el Tribunal Constitucional.

En roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Ministres, Méndez de Vigo va confirmar que el govern demanarà un informe al Consell d'Estat, pas previ per presentar un recurs d'inconstitucionalitat quan es publiquin els pressupostos, aprovats dimecres pel Parlament de Catalunya.

El ministre va recordar que el Consell de Garanties Estatutàries havia alertat fa dies que algunes previsions del pressupost podrien ser il·legals, i també s'ha conegut un informe dels lletrats que deia que determinades esmenes també ho eren. D'aquesta manera va al·ludir Méndez de Vigo a l'aprovació de dues esmenes en una disposició addicional del pressupost sobre el referèndum, una de la CUP i una altra de Catalunya Sí Que es Pot, en sentit contrari: la primera parlant d'una consulta unilateral i la segona, pactada.