L'exministre d'Afers Estrangers José Manuel García-Margallo va deixar clar ahir que els «favors» que va dir haver demanat a tercers països contra el procés independentista a Catalunya eren només «demanar comprensió» cap a la posició d'Espanya, sense «prestacions ni contraprestacions».

García-Margallo va afirmar fa dies al canal 13TV que Espanya deu «favors» a altres països pels seus pronunciaments sobre les conseqüències d'una eventual independència de Catalunya. «Ningú no sap l'esforç que ha costat això i els favors que devem a una quantitat de gent per haver aconseguit les declaracions que han fet, perquè el més normal, quan et plantegen un tema d'un altre Estat, és dir: 'escolti, això és una qüestió interna, resolgui-ho vostè, no em faci a mi fer una declaració important sobre aquest tema'. I això ha costat molta feina», va dir l'exministre.

En declaracions a Rac1, ahir, García Margallo va explicar que «tots els països del món, en les seves relacions diplomàtiques, posen a sobre de la taula la defensa dels interessos nacionals, i és obvi que la unitat d'Espanya constitueix un bé superior que cal preservar, dins i fora d'Espanya. Amb els socis s'exposa quines són les nostres raons i interessos».

L'excap de la diplomàcia espanyola va reclamar en aquest sentit que «el favor era demanar comprensió per la nostra posició, en això consisteix la diplomàcia. Això és el que hi ha hagut. No hi ha cap secret en aquest tema».