El PP Català arrenca avui i fins demà el seu XIV congrés, en el qual es projectarà Xavier García Albiol com a nou president del partit, amb l'objectiu de «rellançar» el projecte popular en el «postprocés independentista» i aconseguir erigir-lo en el referent no sobiranista a Catalunya.

Amb el traspàs definitiu de poders entre l'actual presidenta, Alícia Sánchez-Camacho, i el seu successor al càrrec, Xavier García Albiol -que des de fa temps ja exerceix de facto com a líder del partit en el seu paper com a coordinador general-, els populars catalans posaran fi a un període de transitorietat a la cúpula que s'ha allargat més d'allò previst, durant dos anys. Una etapa «d'interinitat excessivament llarga», segons admet el mateix partit, i que ha estat causat sobretot per les successives convocatòries electorals tant a Catalunya com especialment en les generals a Espanya, cosa que va provocar que ajornés el congrés nacional i, com a derivada, els congressos autonòmics posteriors. Albiol, que va rebre ja un suport majoritari a la seva candidatura quan va aconseguir el 98,65% de suport entre els 3.487 afiliats que van votar en el procés d'elecció del candidat a la presidència del partit fa setmanes, serà proclamat definitivament avui pels 1.100 compromissaris que votaran en la segona i definitiva volta.

Precisament pel fet d'haver-hi només un candidat, s'espera un conclave «tranquil i sense pugnes», com va augurar ahir en roda de premsa el president del Comitè Organitzador del congrés i secretari Territorial del PP Català, Ramón Riera, per a qui el congrés haurà de servir per «renovar els lideratges i les estructures» del partit i «rellançar» el projecte popular a Catalunya.

La cita, que serà clausurada diumenge pel president del govern i del PP, Mariano Rajoy, arrencarà avui a l'Hotel Hesperia Tower de l'Hospitalet de Llobregat amb la constitució de la mesa del congrés, presidida per la ministra de Sanitat, Dolors Montser-rat. La inauguració del congrés anirà a càrrec del vicesecretari d'Autonomies i Ajuntaments del PP, Javier Arenas, entre d'altres.