La presidenta andalusa, Susana Díaz, va anunciar «feliç» i amb «orgull» la seva candidatura a les primàries per liderar el PSOE fent una gran demostració de força tant per la massiva assistència de militants i simpatitzants com per la gran presència de líders destacats del partit a l'acte de Madrid. Díaz va assegurar que es presenta «pel PSOE i per Espanya», per «guanyar» les generals i per garantir un projecte «autònom» i un partit que «no s'entregui al model d'altres».

«Espanya ens necessita i el PSOE està disposat a fer un pas endavant, avui som aquí pel PSOE i per Espanya, i sortirem al carrer amb força, dient que som el PSOE, el de sempre, el d'ara, el del futur i el que no arribarem a conèixer», va proclamar Díaz en la presentació del seu projecte de partit i de país, flanquejada pels expresidents del govern Felipe González i José Luis Rodríguez Zapatero.

Un acte en el qual va reunir uns 4.500 militants, càrrecs i dirigents històrics del partit -9.000 segons el seu equip- i per al qual l'organització va haver d'habilitar un segon pavelló a Ifema, la Fira de Madrid. «Ostres, si al final no ho dic...», va fer broma sobre l'anunci de la seva candidatura.

Díaz, que sense fer-hi referència explícita va criticar el projecte que representa el seu principal rival, Pedro Sánchez, va atribuir a aquest «el vot de la rancúnia i el ressentiment» i va garantir que amb ella el PSOE seguirà «tenint com sempre un projecte autònom», perquè «una cosa és pactar amb el PSOE i una altra entregar-lo al model d'altres», va assegurar en al·lusió a les aliances amb Podem que defensa l'exsecretari general.

«Vull guanyar les primàries i les eleccions, però no vull el poder a qualsevol preu», va asseverar la líder dels socialistes andalusos, i alhora va avisar que «més a l'esquer-ra del PSOE no hi ha cap esquerra transformadora».

Díaz va reclamar unes primàries «netes», que no es converteixin en una «cursa de greuges ni de màrqueting» en un discurs de gairebé una hora en què va apel·lar al suport dels «socialistes que van amb llums llargus», als de l'«esperança» i la «il·lusió».

Una vegada i una altra va reivindicar les «arrels» del seu partit, l'orgull de la seva història i el llegat de Felipe González i José Luis Rodríguez Zapatero, que van acudir a donar-li suport amb nombrosos ministres dels seus governs i desenes d'«homes i dones que han escrit les millors pàgines del socialisme en aquest país».

«A nosaltres no se'ns ocorrerà treure ningú d'una fotografia, ni amagar una part de la nostra història, volem que se sàpiga!», va clamar Díaz, que va homenatjar un per un els veterans com Alfredo Pérez Rubalcaba i Alfonso Guerra i cadascun dels presidents autonòmics que van acudir a l'acte: Emiliano García-Page (Castella-la Manxa), Guillermo Fernández Vara (Extremadura), Ximo Puig (Comunitat Valenciana) i Javier Lambán (Aragó).

El PSC, present

A més a més del coordinador de la ponència política, Eduardo Madina, van acompanyar Susana Díaz en la presentació de la seva candidatura l'exaspirant a secretaria general Carme Chacón, l'exnúmero dos del PSOE José Blanco, Elena Valenciano i l'expresidenta del PSOE Micaela Navar-ro. No van faltar en la seva intervenció invitacions a col·laborar al PSC, representat per l'alcalde de Cornellà de Llobregat, Antonio Balmón.