L'oficina central de Catalunya Caixa va pagar xecs en finestreta de fins a 120.000 euros emesos pel Palau de la Música, sense identificar-ne el portador i sense que els seus responsables avisessin el Servei de Prevenció del Blanqueig de Capitals (SEPBLAC) de cap operació sospitosa.

Manuel Monroig, que va ser director de l'oficina central de Catalunya Caixa, situada a la Via Laietana de Barcelona del 1990 al 2009, va declarar ahir com a testimoni al judici que se celebra a l'Audiència de Barcelona pel saqueig del Palau, amb els exresponsables del qual va dir que mantenia «una relació professional i en algun cas d'amistat».

Tant el fiscal com la presidenta del tribunal, Montserrat Comas d'Argemir, van preguntar a Monroig pels motius pels quals l'entitat va estar pagant xecs al portador en finestreta per grans quantitats, de fins a 120.000 euros, sense identificar qui els cobrava ni desar documentació sobre aquestes transaccions. «Segur que sí que s'identificava. Em costa molt de creure que no s'identifiqués la persona que anava cobrar», va adduir el testimoni, que coneixia personalment l'exdirectora financera del Palau, Gemma Montull, perquè abans aquesta havia estat treballant al departament d'internacional de l'entitat bancària.

Durant la investigació de la causa, el jutge instructor va demanar sense èxit a Catalunya Caixa i a altres bancs que havien fet pagaments en efectiu que identifiquessin els perceptors d'aquests xecs, en el seu intent d'acreditar el destí, mai aclarit, de 9,6 milions d'euros dels 18 milions en efectiu que Millet i Montull van aconseguir fer desaparèixer del Palau de la Música entre el 2002 i el 2009.

A la sessió d'ahir van declarar també com a testimonis quatre conserges del Palau, que van donar compte del constant tràfec de fons en efectiu de l'entitat als bancs, atès que ells mateixos portaven els diners, a vegades en motxilles. Xavier E. va explicar que era «freqüent» que per ordre de la secretària de Millet anés a cobrar talons per quantitats d'entre 50.000 o 100.000 euros, i va admetre que també s'encarregava de fer compres per a l'expresident del Palau: des de «lingots d'or de 24.000 euros» fins a pel·lícules, perfums o tabac.