Xavier Domènech competirà per la direcció de la nova formació de l'esquerra alternativa contra una candidatura de la direcció de Podem, encapçalada per la parlamentària Marta Sibina, i una altra alternativa del mateix partit liderada per la diputada de Catalunya Sí Que Es Pot Jéssica Albiach.

L'espai provisional Un País En Comú, previ a la creació del partit de l'esquerra alternativa encara sense nom, va tancar ahir el termini per a les candidatures als dos principals òrgans de la formació: el Comitè Executiu -direcció-, amb 33 seients, i la Coordinadora Nacional -òrgan consultiu de caràcter més ampli-, amb 120 membres. Domènech ha presentat candidatura per als dos organismes, amb una llista per a l'executiva que encapçala ell i una altra de liderada per l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, per a la Coordinadora. El diputat al Congrés va defensar ahir que la seva candidatura, amb un terç d'independents, uneix «totes les sensibilitats», malgrat no incloure la cúpula de Podem Catalunya, però sí el membre del Consell Ciutadà Estatal de Podem Vicenç Navarro.

Domènech sí que integra cares visibles dels partits impulsors de l'espai, com és el cas del primer tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello (BComú), el coordinador d'EUIA, Joan Josep Nuet, els dos coordinadors d'ICV, Marta Ribas i David Cid; i l'eurodiputat ecosocialista Ernest Urtasun.

La segona llista en la competició és la proposada per la direcció de Podem Catalunya, encapçalada per la diputada al Congrés i activista Marta Sibina, que inclou també el líder del partit morat a Catalunya, Albano Dante Fachin, a més de l'economista Sergi Cutillas i el diputat de CSQP Joan Giner, entre d'altres. Podem també presenta una llista a la coordinadora nacional, que ha estat «íntegrament» escollida pels cercles i «sense cap tipus d'intervenció» de la direcció de Podem, segons la formació. La tercera llista també neix de Podem però és l'alternativa a la direcció de Fachin i l'encapçala la membre del Consell Ciutadà Estatal de Podem i diputada de CSQP al Parlament Jèssica Albiach. Juntes Podem és el nom d'una candidatura «transversal» i que inclou al secretari general de Podem a Barcelona, Marc Bertomeu.

D'acord amb el pacte entre Podem i la resta de partits de la confluència -BComú, ICV i EUIA-, la comissió executiva estarà formada per 32 membres més el coordinador, però les candidatures que es presenten no poden superar les 25 persones.