L'exlíder de la desapareguda UDC Josep Antoni Duran i Lleida va augurar que el referèndum d'independència es convocarà però no es podrà celebrar i que hi haurà eleccions aquest any, de les quals sortirà president de la Generalitat l'actual vicepresident i líder d'ERC, Oriol Junqueras. Preveu que Junqueras serà el pròxim president català «segurament» governant amb el nou partit dels Comuns.

En una entrevista a RAC-1 va considerar que hi haurà eleccions a Catalunya al final d'aquest any perquè creu que el referèndum es convocarà però no es podrà celebrar, i va criticar que els sobiranistes s'hagin «obstinat» en aquest assumpte. A més, el democratacristià va recordar que ell ja va advertir que CDC, en abraçar l'independentisme, el que feia era «engrandir» ERC. D'altra banda, l'últim president del comitè de govern d'Unió va indicar que el Govern de l'Estat «hauria de fer una proposta política» a Catalunya. Duran també va recordar de nou que si hagués volgut ser ministre ho hauria pogut ser amb el govern de José María Aznar.

La liquidació

Josep Antoni Duran i Lleida es considera el «principal responsable» de la liquidació del partit però va assegurar que «també n'hi ha d'altres». Duran, que acaba de publicar un llibre, diu que la desaparició d'Unió en donaria per a un altre «sobre el que li ha passat» i va afirmar que aquesta situació li ha generat «tristor».

Per a l'expresident del comitè de govern d'UDC, a Catalunya hi ha espai per al que representava la seva formació, en un «catalanisme no independentista i de centre», tot i que «ara mateix no, perquè la situació està molt bipolaritzada».

Ja fora del dia a dia polític, l'exlíder d'Unió va comentar que se sent «molt tranquil i alliberat». «La gent que m'estima de debò celebra que no estigui en la vida política», va assenyalar Duran, que va admetre que «ara no m'hi trobaria prou bé».