«Felicitats al seu gestor», li va dir ahir el jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata a Mireia Pujol, filla de l'expresident català Jordi Pujol, pel bon fer de l'encarregat dels seus fons a Andorra, que va multiplicar els seus diners procedents, segons ella, de l'herència del seu avi.

Mireia Pujol va ser l'última dels set germans a declarar davant del jutge que investiga la fortuna familiar a Andorra i, igual que ells, va afirmar que li van dir que els 62 milions de pessetes que es van ingressar en un compte del Principat a nom seu el 1992, quan ella tenia 23 anys, provenien de l'herència del seu avi Florenci, que havia mort el 1980. L'imputada va defensar que els seus diners es van multiplicar de 62 milions de pessetes (372.000 euros) que va ingressar el 1992 a l'entitat Banca Reig (després Andbank) a un màxim d'1,7 milions d'euros que va arribar a tenir en el banc BPA, on va traslladar els seus fons el 2010 amb la resta dels germans i la seva mare. Aquest augment el va atribuir a la gestió del banc, però va desvincular el seu germà Jordi d'això i va dir que el seu pare no va voler saber res d'aquests fons a principi dels anys 90 perquè estava en política. Segons van explicar fonts presents en la declaració, va precisar que l'expresident català tampoc no va dir als seus germans que no acceptessin els diners i ella es va fiar de la seva família.

No es va interessar per aquests fons, va dir ahir al magistrat, perquè en aquell moment tenia una feina com a ballarina (ara és fisioterapeuta) i viatjava per diversos països, per la qual cosa no li feien falta. En algun moment de l'interrogatori, la investigada va arribar a reconèixer que igual havia d'haver-ho declarat abans del 2014, quan va esclatar l'escàndol de la fortuna dels Pujol a Andorra i es va decidir a regularitzar-lo a Hisenda. Llavors, va declarar 1.116.890,76 euros que tenia en el BPA, pels quals va pagar a Hisenda 478.225,08 euros, i ahir va dir al jutge que abans d'això va treure al voltant de 170.000 euros per al seu negoci de fisioteràpia, diners amb el quals va ajudar gent, va remarcar. En qualsevol cas, va explicar que no va ordenar cap operació amb aquests diners fins que el 2010 ella i els seus germans van passar els fons d'Andbank a BPA, quan li va dir al seu gestor en aquest últim banc que ho invertís en productes segurs. També va reconèixer que el 2012, i seguint els consells del banc, que li va oferir diverses vies per defraudar, va constituir una fundació a Panamà amb la seva germana Marta, amb la qual van ocultar una vegada més els diners.