La presidenta del Congrés, Ana Pastor, apartarà de forma immediata del seu escó l'encara portaveu del PDeCAT, Francesc Homs, tan bon punt rebi l'acte d'executòria de la sentència dictada pel Tribunal Suprem i que el condemna a tretze mesos d'inhabilitació per exercir càrrec públic. La sentència del Tribunal Suprem va arribar la setmana passada al Congrés, encara que no incloïa l'executòria amb les instruccions per aplicar-la.

Pastor va demanar llavors aclariments al Suprem, que dictarà en les properes hores aquest acte d'execució reclamat pel Congrés, un cop ha tingut constància que la condemna ha estat notificada ja formalment a l'interessat. La presidenta del Congrés va assegurar que està «en espera» del que ordeni el Tribunal Suprem. «Hem de rebre l'acte d'executòria», va dir Pastor, que ha pogut parlar amb Homs de la seva situació en els últims dies.

Coincideix amb l'opinió de Pastor la vicepresidenta quarta del Congrés, la diputada de Podem Gloria Elizo, que comparteix el criteri jurídic del Congrés de no apartar Homs del seu escó fins que no es rebi aquest acte d'execució. «És un requisit formal indispensable», va afegir.

Quan la presidenta del Congrés rebi aquesta executòria la comunicarà a Homs, al secretari general del Congrés i a la Junta Electoral Central (JEC), a efectes de designar un diputat que el substitueixi.

Homs, que va rebre ahir formalment la notificació de la sentència al seu despatx del Congrés de mans d'una secretària del Tribunal Suprem, va acudir amb normalitat a la Junta de Portaveus i al ple de la Cambra, en espera que el Congrés apliqui la condemna i l'aparti de l'escó.

El diputat del PDeCAT va criticar que el president del govern, Mariano Rajoy, faci «propaganda» i «promeses a la desesperada» a Catalunya mentre a ell el «faran fora» del Parlament «simplement per haver posat les urnes».

Francesc Homs va reiterar que se'ls està perseguint per les seves idees, encara que alguns vulguin jugar a l'«estruç» i fer veure que es tracta d'una qüestió jurídica per desobeir el Tribunal Constitucional, i va repetir que té la consciència tranquil·la i que ho tornaria a fer. I així, «amb tota la tranquil·litat i serenitat del món», va assegurar que afrontava el que podria ser el seu últim ple i va subratllar que exercirà la seva responsabilitat com a diputat «fins a l'últim minut».