Quatre anys i mig de demanda constant, del món de la cultura i de l'oposició política, conclouran avui, segons ha anunciat el govern, amb l'aprovació de la baixada de l'IVA cultural del 21 al 10% per als espectacles en viu, cosa que es percep en el sector com un «respir» molt necessari.

El Consell de Ministres aprovarà avui la baixada de l'IVA dels espectacles en directe, com els concerts, el teatre, la dansa i els toros, de l'actual 21% al 10%, segons van informar ahir a Efe fonts del ministeri d'Educació, Cultura i Esport, una decisió avançada poc abans al Congrés pel president de Ciutadans (Cs), Albert Rivera.

El govern va pujar l'IVA del 10% al 21% al sector cultural el 2012 i, des de llavors, no han parat les demandes del sector reclamant la seva baixada, perquè argumenten està darrere de la crisi que pateixen.

El secretari d'Estat de Cultura, Fernando Benzo, va assenyalar que la baixada d'aquest impost estava «sent demandada» i «per fi la situació i l'escenari econòmic» permet fer-ho, «una notícia magnífica per al món cultural» i que demostra que el govern «compleix».

Per al ministeri d'Educació, Cultura i Esport, deia, «suposa una satisfacció començar ja a executar les mesures contingudes en el pla Cultura 20/20 amb alguna cosa que estava sent demanada i que per fi la situació i l'escenari econòmic permet dur a terme. Per tant, un dia de satisfacció per a tots», va afegeir.

La directora del Festival Internacional de Teatre Clàssic d'Almagro, Natalia Menéndez, va assenyalar després de presentar a Madrid el Festival de Teatre Clàssic d'Almagro que era «una cosa desitjada, demanada i necessària». «Per fi! Ha trigat massa a arribar, però que arribi és un respir», va afegir.

El president de la FAEEDA i director del Festival de Mèrida, Jesús Cimarro, va assenyalar a Efe que estaven «contents», tot i que va precisar que «és injust» que no s'abaixi també al cinema.