Els partidaris del rebuig a la independència de Catalunya cada vegada són més i ja superen en quatre punts els favorables a la secessió, mentre que perilla la majoria parlamentària independentista, ja que Junts pel Sí (PDeCAT i ERC) obtindria 58-60 diputats i la CUP baixaria a 8.

Aquestes són les dades més rellevants de l'últim baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) de la Generalitat, que indica que, davant la pregunta de si es vol que Catalunya sigui un estat independent, el 48,5% dels catalans diu que «no» i el 44,3% que «sí», mentre que el 5,6% no ho sap i el 1,6% no respon.

En roda de premsa, el director del CEO, Jordi Argelaguet, va remarcar que s'ha ampliat la distància entre les dues opcions, ja que en l'últim baròmetre del desembre passat el «sí» i el «no» a la secessió de Catalunya estava en un empat tècnic, en el 45,3% i un 46,8%, respectivament.

Però en paral·lel, el 50,3% dels catalans donaria suport a un referèndum sobre la independència de Catalunya sigui o no amb l'acord de l'estat, mentre que el 23,3% només ho faria si és acordat amb el govern central i el 22,7% no el voldria en cap cas.

Davant la pregunta de si acudirien a votar, el 73,4% dels catalans diuen que anirien al col·legi electoral en un referèndum convocat per la Generalitat sense l'acord de l'estat. D'aquests, el 43,3% respon que votaria a favor de la independència, el 22,2 votaria en contra, el 6,2 en blanc i l'1,7 en nul (73,4% en total), mentre que el 20,7% s'abstindria d'anar a votar, l'1,2% no contesta i el 4,7% és indecís.

Sobre les eleccions al Parlament, Argelaguet va destacar que JxS i la CUP tenen una majoria «més precària», perquè corren el risc de no sumar l'actual majoria absoluta (es requereix un mínim de 68 dels 135 escons del Parlament), si bé ha recalcat que el sondeig tampoc no ofereix una alternativa política clara.

Encara que no hi ha dades separades del PDeCAT i ERC, perquè només es pregunta per JxS, el director del CEO va assegurar que estimen que el 60% de votants de JxS apostarien per ERC, cosa que indica que el PDeCAT «no passa pel seu millor moment».

L'enquesta del CEO assenyala que Ciutadans, primera força de l'oposició a Catalunya, baixaria dels actuals 25 escons a 20-21, el PSC es mantindria en 15-16 escons, Catalunya Sí que es Pot pujaria d'11 a 18-19 diputats i el PPC guanyaria dos escons i passaria a tenir 13 representants. La CUP passaria dels 10 escons actuals a 8. En el sondeig sobre les eleccions generals a Catalunya també destaca l'avanç d'ERC, que passaria dels 9 diputats actuals al Congrés a 12-14 diputats i podria superar En Comú Podem, que es manté en els 11-12 parlamentaris. El PDeCAT cauria de 8 a 5-6 escons, mentre que el PSC es mantindria en 7, el PPC en perdria un i en tindria 5, i Ciutadans mantindria 4-5 escons. Pel que fa a la valoració dels líders polítics, segueix en cap el vicepresident de la Generalitat i líder d'ERC, Oriol Junqueras (amb una nota de 5,58 sobre 10), seguit del president Carles Puigdemont (5,28), mentre que el més mal valorat és el cap de l'executiu central, Mariano Rajoy (1,82). Segons l'enquesta, el 37,2% considera que el nivell de vida milloraria amb una Catalunya independent (abans era el 39,1%), mentre que el 20,7% creu que seria igual (abans 19,9%) i el 31% pitjor (anteriorment 27,1%).

D'altra banda, també han presentat altres dades, com les relatives a l'esport. El 54,9% dels catalans se sent molt o bastant orgullós de la selecció espanyola de futbol quan fa una bona actuació. També rep un gran suport la selecció catalana, ja que el 67,2% dels enquestats diu que se sent molt (31,7%) o bastant (35,5%) orgullós d'aquest equip quan realitza una bona actuació.