La cancellera alemanya, Angela Merkel, va tancar la porta a reconèixer secessions al territori europeu en un vibrant discurs europeista durant el congrés del Partit Popular Europeu. «No s'ha de tocar la integritat territorial dels estats», va afirmar la cancellera alemanya. «El principi d'integritat territorial no ha de ser posat una altra vegada a prova després de la Segona Guerra Mundial», va assenyalar després de començar parlant d'Ucraïna, però acabant amb una declaració antisecessionista genèrica.

No va fer al·lusió a Catalunya, Escòcia o altres territoris, però va ser clara en què no veu oportú ara, després del Brexit, un procés d'aquest tipus que debiliti Europa. El president del Govern, Mariano Rajoy, havia parlat prèviament amb Merkel uns minuts en el plenari del congrés celebrat a Malta i fonts de la delegació espanyola van mostrar posteriorment satisfacció sobre l'al·lusió de Merkel, encara que fos genèrica, a la defensa de la integritat territorial dels Estats europeus.

La cancellera alemanya no va fer referència la sortida del Regne Unit de la UE i va parlar davant els congressistes com si passés ja pàgina de la sortida britànica. Va voler mirar cap al futur i va enumerar receptes per enfortir la Unió Europea. «Hem de mirar Silicon Valley», va afirmar.

Rajoy va defensar davant Merkel que allò important és «fer bé les coses». «De vegades es parla massa, allò important és actuar i fer bé les coses. A veure si som capaços de construir i que això no perjudiqui a ningú», va destacar el president del Govern.

Rajoy va mantenir també una conversa telefònica amb Theresa May en la qual la primera ministra britànica li va comentar la carta de notificació que ha enviat a Brussel·les per a l'inici de les negociacions que desembocaran en la sortida del Regne Unit de la Unió Europea. En aquest sentit, el president del Govern va traslladar a May la posició que defensa i que, segons va recordar, passa per «minimitzar la incertesa creada» per aquesta decisió tant en els ciutadans com les empreses.

Per part seva, el govern britànic va respondre al malestar que ha provocat a Brussel·les una suposada amenaça vetllada cap a la Unió Europea a la carta amb la qual va notificar la seva sortida del bloc, destacant l'esperit «positiu» i de cooperació del text.

El ministre britànic per al Brexit, David Davis, va assegurar que els polítics europeus amb els quals ha parlat després de l'entrega de la missiva al president del Consell Europeu, Donald Tusk, li han traslladat «de manera espontània» que interpreten que el to de la missiva «és bo».

El negociador del Parlament Europeu, Guy Verhofstadt, va encendre però la polèmica en suggerir que hi ha un matís d'advertència a la carta. «Intento ser un cavaller, així que amb una dama mai utilitzo, o ni tan sols penso, en la paraula xantatge», va afirmar Verhofstadt en ser qüestionat per la seva interpretació de les paraules que va escriure la primera ministra britànica.

L'incident ha sorgit a partir d'un paràgraf a la carta en què May sosté que «la seguretat a Europa és més fràgil que en qualsevol altre moment des de la Guerra Freda».