La rebaixa de l'IVA del 21% al 10% en els espectacles en viu, aprovada ahir al Consell de Ministres, deixa exclòs el cinema, un sector que reclama aquesta reducció encara que, segons el projecte de llei de pressupostos generals de l'Estat per al 2017, rebrà un augment pressupostari de 10 milions d'euros.

Els concerts, el teatre, la dansa o els bous seran els beneficiats d'aquesta rebaixa impositiva que, segons va explicar el portaveu del govern, Íñigo Méndez de Vigo, en roda de premsa, s'aplicarà al cinema quan ho permeti «la senda del dèficit públic». El ministre va anunciar que aquest sector veurà ampliat en 10 milions d'euros el pressupost de la llei de finançament del cinema, que sumarà en total una partida de 70 milions.

Tant Méndez de Vigo com el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, van recordar que en l'acord d'investidura que el PP va signar amb Ciutadans no es contemplava la rebaixa de l'IVA per al cinema, sinó només per als espectacles en viu.

El president de la confederació de productors audiovisuals (FAPAE), Ramon Colom, va comentar que no rebaixar l'IVA del cinema afecta fonamentalment els exhibidors, però que la seva organització el reclama «per solidaritat», i va descartar que sigui una qüestió de venjances per picabaralles del passat amb el sector. «Cap persona assenyada continua creient això, simplement es tracta del fet que el cinema suposa per al govern una important font d'ingressos, i ja està», va afegir.