L'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz va assegurar ahir que la difusió de les converses amb l'exdirector de l'Oficina Antifrau de Catalunya Daniel de Alfonso gravades al seu despatx va ser una «autèntica conspiració» política.

«Va ser un intent clar d'alterar la voluntat popular» a les eleccions del 26 de juny de l'any passat, i per això les gravacions es van difondre en plena campanya electoral, va subratllar Fernández Díaz en la seva compareixença davant la comissió del Congrés que investiga el suposat ús partidista dels mitjans d'Interior per perseguir polítics sobiranistes. I va ser contundent quan va assenyalar que, qui les va gravar o va difondre, ho va fer «amb una evident intenció de perjudicar-me a mi com a polític i al partit al qual jo representava com a cap de llista per Barcelona», a la vegada que va lamentar que creï un precedent de perseguir les víctimes i no els autors materials i intel·lectuals.

Sobre aquells autors, Fernández Díaz va apuntar que «té idea» de qui hauria pogut ser, però que acudia a la comissió a donar opinions, després de la qual cosa va explicar que diferencia «tres actes» pel que ha succeït: la gravació, la custòdia i la difusió. Unes gravacions, que va qualificar «d'il·lícites», d'unes converses «privades», i la filtració de les quals per alterar els resultats d'unes eleccions generals són «l'única i veritable conspiració».

L'exministre de l'Interior va negar que utilitzés els mitjans del seu ministeri per obstaculitzar les investigacions dels escàndols de corrupció del PP i atribuir-ne de falsos als dirigents de les formacions independentistes. Durant la seva compareixença va afirmar que ell no va utilitzar els mitjans del ministeri per fer operacions d'aquest tipus, i va acusar ERC i el PDeCAT de «manipular» l'afirmació de De Alfonso «els hem destrossat el sistema sanitari».

L'extitular d'Interior va dir que havia tingut dues úniques reunions al seu despatx amb De Alfonso, el 2 i el 16 d'octubre del 2014, i va ser en «en plena campanya electoral», 20 mesos després d'aquelles cites, quan es van anar transmetent fragments «descontextualitzats» de les converses mantingudes. Unes reunions que, va insistir diverses vegades, ell no va demanar, sinó que li van ser proposades per l'exdirector adjunt operatiu de la Policia Eugenio Pino, a qui va rebatre que al seu despatx es gravés «tot», tal com l'excomandament policial va afirmar en una entrevista.

L'exministre va instar la comissió d'investigació a sotmetre els enregistraments de les seves converses amb De Alfonso a un informe pericial per demostrar que van ser intencionadament manipulades. Una petició que Fernández Díaz va llançar a la comissió després que el diputat d'ERC Gabriel Rufián li sol·licités un aclariment sobre la frase «busca, busca, que després la fiscalia t'ho afina». «Jo mai he dit això. Li estic negant que digués això i sol·licito que se sotmeti aquesta gravació a un informe pericial per demostrar que no ho he dit», va respondre Fernández Díaz, abans d'exigir a Rufián disculpes posteriors si l'anàlisi confirmés que no va dir aquesta expressió. De fet, va apuntar que aquest fragment hauria pogut ser alterat, fins i tot l'ordre de les paraules. Fernández Díaz també va reptar a estudiar les gravacions publicades després que el diputat de Ciutadans Miguel Gutiérrez li recordés que, segons els àudios que han arribat a la comissió, l'exministre va arribar a dir que defraudar Hisenda «és un mèrit» i que qui no ho fa «és ximple». «No m'ho puc creure. Hi ha preguntes que ofenen. Fa 37 anys que sóc en la vida política i m'havien dit moltes coses, però cap com aquesta», va emfasitzar l'exministre.