El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha admès que el preu màxim del menjador escolar, fixat des del 2007 en 6,20 euros i que encara continua vigent, no és econòmicament viable.

Segons ha explicat el gerent de l'Associació Catalana d'Empreses del Lleure, l'Educació i la Cultura, Pep Montes, la seva demanda durant anys ha estat que els preus es poguessin adaptar en funció de les circumstàncies de cada centre. Finalment, van portar a judici el decret del curs 2013/2014 del departament d'Ensenyament, que cada any fixa els preus i sobre el qual s'ha pronunciat ara l'alt tribunal.

En declaracions a l'ACN, Montes va defensar que l'IPC ha pujat entre el 15% i el 16% acumulat en deu anys, i que els treballadors han tingut tres o quatre increments, d'acord amb els convenis del sector. Tot plegat, va afegir, ha fet incrementar les despeses. El gerent de l'entitat també va voler deixar clar que l'Acellec no demana en cap cas un augment de preus, sinó que es «flexibilitzin», o fins i tot es puguin rebaixar si és possible, sempre depenent de les circumstàncies dels centres, com són la ràtio de monitors per alumne o bé els torns, entre d'altres.

La sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya constata que el departament d'Ensenyament no aporta cap memòria econòmica o justificació que avali que el preu són 6,20 euros, i després d'encarregar un informe a un economista independent s'ha demostrat que aquesta quantitat no és viable.

La resolució de l'alt tribunal és corresponent al curs 2013/2014, però Montes defensa que les circumstàncies són les mateixes, tot i que va precisar que no pensa «reclamar res» després de tres anys. La sentència és ferma i el TSJC va deixar dos mesos a Ensenyament perquè l'apliqués voluntàriament, cosa que encara no ha fet, segons Montes, que reclama que a partir d'ara les resolucions d'Ensenyament especifiquin «què entra i què no entra en el preu», per una banda, i «establir els criteris mínims de qualitat», per l'altra. Per això, l'Acellec ha adreçat un escrit al TSJC perquè la sentència s'apliqui i pugui començar a tenir efecte a la recta final d'aquest curs.