L'exsecretari general del PSOE i candidat a la reelecció, Pedro Sánchez, va dir ahir que amb la seva candidatura pretén que el seu partit «reneixi», «es refundi» i «torni a liderar l'esquerra» i va advertir que, en canvi , si guanya Susana Díaz, passarà a ser la tercera força política.

«El PSOE es juga en aquestes primàries ser primera força o tercera», va sostenir Sánchez anit en una entrevista a Telecinco, en què va subratllar que «totes les enquestes» reflecteixen que els seus votants prefereixen «de manera aclaparadora» l'opció que ell representa a la d'altres candidatures.

Sis mesos i mig després de la seva renúncia a la Secretaria General en el Comitè Federal del passat 1 d'octubre, es va referir a ella com un «enderrocament d'una part dels dirigents socialistes per facilitar el govern a la dreta» i va apuntar que en les primàries del 21 de maig els afiliats tindran l'«oportunitat de ratificar aquest projecte imposat per les braves l'1 d'octubre» o d'apostar per ell per a «tornar a ser el partit de l'esquerra». Després de reconèixer que en el terreny personal aquell dia va ser «molt dur», va insistir que el principal és que els afiliats «reconstrueixin» ara amb el seu vot la «unitat entre les bases i la seva dirigencia» i la «credibilitat amb els seus votants».

A tres dies que comenci el termini de recollida d'avals, ha rebutjat plantejar les primàries com un «xoc de trens», alhora que ha car-regat contra «el que representa la gestora i encapçala Susana Díaz», que és «deixar el PSOE en terra de ningú». Va argumentar a això que, si Rajoy tira endavant els pressupostos sense el suport del PSOE, es «demostraria l'absurda que va ser l'abstenció» per facilitar la seva investidura, atès que hi havia una majoria alternativa, com ell sempre va sostenir.

L'entrevista d'ahir va ser la segona que Sánchez ha ofert a un mitjà de comunicació des que anunciés la seva candidatura el passat 28 de gener i des de la seva polèmica aparició a la sisena fa cinc mesos i mig després de renunciar a la Secretaria General ia la seva escó en nom del «no és no» a la investidura de Rajoy.

Hi va assegurar que «mai s'ha mogut per la ira» i va prometre «lleialtat» guanyi o perdi el 21 de maig, perquè «ningú sap com jo el que és estar permanentment qüestionat internament».

Sánchez també va qualificar de «dur en el camp personal» que els seus col·laboradors de confiança donin suport ara la candidatura de Patxi López, i els va advertir que «en el terreny polític s'equivoquen», perquè en aquestes primàries «només hi ha dues opcions».

Després d'insistir que la decisió d'abstenir-se a la investidura de Rajoy es va prendre «d'esquena als afiliats», Sánchez va renovar el seu compromís de sotmetre a la militància els acords postelectorals i va atribuir als «clixés que s'utilitzen en les campanyes» la seva suposada «radicalització» i proximitat a Podem.

«Jo no sóc president pel vot contrari de Pablo Iglesias», va recordar Sánchez i va replicar als que l'acusen d'això que no creu que els barons socialistes que governen gràcies a acords amb Podem s'hagin «podemitzat·, igual que no creu que ni Patxi López ni Susana Díaz s'hagin «dretanitzat» per haver pactat en el seu moment amb el PP i Ciutadans, respectivament.

Per la seva banda, la presidenta de la Junta d'Andalusia i que també opta a la Secretaria General del PSOE, Susana Díaz, va indicar ahir a en una acte Almuñécar que els socialistes se senten orgullosos dels expresidents Felipe González i José Luis Zapatero, que en 22 anys han canviat «de dalt a baix» Espanya.

D'altra banda, la candidatura de Díaz, ha recaptat en el darrer mes 100.000 euros per la seva campanya per liderar el PSOE.